اگر شریک زندگی شما دوقطبی داشته باشد به چه معناست؟
اختلال دوقطبی یک اختلال در سلامت روان است که با تغییرات خلقی شدید مشخص می شود. حالت افراد مبتلا به این بیماری از شیدایی یا هیپومانیا (یک وضعیت عاطفی پرانرژی و شاد یا گاهی پرخاشگر) به دورههای افسردگی تغییر میکنند.
این بیماری مادامالعمر در خانوادهها دیده میشود، اگرچه علت بیماری دوقطبی ناشناخته است. با این حال، اغلب می توان آن را با موفقیت از طریق درمان مدیریت کرد.
رابطه داشتن با شخصی که دو قطبی دارد
دکتر اسکات هالتزمن میگوید وقتی افراد وارد یک رابطه میشوند، به دنبال ثبات هستند. هالتزمن استادیار بالینی در بخش روانپزشکی و رفتارشناسی انسانی دانشگاه براون است. او می گوید که اختلال دوقطبی می تواند به طور جدی یک رابطه را پیچیده کند. “فرد، به ویژه اگر درمان نشود، ممکن است مستعد تغییراتی در خلق و خو، شخصیت و تعاملات خود باشد که می تواند ثبات چارچوب یک رابطه را تهدید کند.”
بیماران می گویند: “بعضی روزها می توانم دنیا را فتح کنم، روزهای دیگر سه ساعت طول می کشد تا خود را متقاعد کنم که حمام کنم.” اختلال دوقطبی، که قبلا به عنوان “افسردگی شیدایی” شناخته می شد، طبق آمار بیش از 46 میلیون نفر را در جهان و میلیون ها نفر را که نزدیکان بیمار هستند را تحت تاثیر قرار می دهد.
در حالی که مجبور کردن یک فرد به رفتاری خاصی ایده خوبی نیست، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای بهبود رابطه و حفظ یک رابطه سالم انجام دهید.
در زیر سه راه را گردآوری کردیم که می تواند به تثبیت رابطه شما با کسی که دوستش دارید و از اختلال دوقطبی رنج می برد کمک کند.
3 راهکار برای داشتن رابطه سالم با فرد دچار دو قطبی
علائم را بشناسید
تشخیص علائم اختلال دوقطبی می تواند کمی مشکل باشد. افرادی که از این بیماری رنج می برند، چیزی به نام «شیدایی»، حالت سرخوشی، و افسردگی، حالت غمگین و گاه میل به خودکشی دارند.
در طول دوره های شیدایی ممکن است فرد تند گفتار شود، عزت نفسش به طور انفجاری بالا رود و هیجانی غیر قابل کنترل را نشان دهد. هنگامی که این وضعیت پایین می آید، یک دوره افسردگی ممکن است بروز کند که شامل علائمی مانند از دست دادن انگیزه برای انجام کارهای اساسی روزمره میباشد – برای مثال حمام کردن یا لباس پوشیدن. سایر علائم بارز دوره افسردگی شامل تغییر در اشتها، خواب، سطح انرژی، الگوهای فکری و تمرکز است. بسیار مهم است که این علائم را یاد بگیرید و به خاطر بسپارید، زیرا درک الگوهای فکری و رفتاری عزیزتان آسان تر خواهد بود.
حمایت
آیا یکی از نزدیکان شما احساس ناراحتی می کند و از بیرون رفتن در انظار عمومی امتناع می کند؟ اگر چنین است، این را به خاطر بسپارید: هرگز کسی را مجبور به انجام کاری نکنید که آماده نیست. با این حال، آنها را تشویق کنید که با شما برای پیاده روی بیرون بروند و غیره. باز هم میگویم که هرگز آنها را مجبور نکنید، زیرا این کار درمانگر است.
اگر فرد مورد علاقه شما داروهای روانپزشکی مصرف می کند، مطمئن شوید که او را تشویق می کنید که هر روز دارو را طبق دستور روانپزشک مصرف کند زیرا دوز فراموش شده می تواند به شدت بر مسیر بهبودی تأثیر بگذارد.
گفتن حرف اشتباه می تواند رابطه شما را متزلزل کند، بنابراین در زیر کلماتی تشویقی با پتانسیل قوی برای کمک به کاهش علائم افسردگی آورده شده است.
- “دوستت دارم!”
- “من به تو اهمیت می دهم.”
- “می خواهی بغلت کنم؟”
- “تو در این راه تنها نیستی.”
- “من تو را رها نمی کنم.”
- «ما از این مسیر عبور خواهیم کرد. ما در این راه با هم هستیم.»
- “من در هرصورت کنار تو خواهم بود.”
- «الان تنها کاری که میخواهم انجام دهم این است که تو را در آغوش بگیرم.»
- “هی، تو دیوانه نیستی!”
- “من درک می کنم که تو چه چیزی را تحمل می کنی و من کنارت هستم.”
- “نگران نباش، من از تو مراقبت خواهم کرد.”
- “تو برای من ارزش زیادی داری.”
3.همراهی
در نهایت، بدون توجه به هر چیزی در کنار آنها باشید. چه آنها احساس تحریک پذیری می کنند یا گریه می کنند، این را متوجه باشید که آنها رنج می برند. همچنین از منزوی شدن آنها جلوگیری کنید. آنها را تا حد امکان در رویدادهای اجتماعی درگیر کنید. حتی یک پیاده روی ساده در پارک هم کارساز است. وقت خود را با آنها بگذرانید – هر چیزی که باعث شود آنها احساس خوشبختی کنند – زیرا در آخر، همه مبتلایان به اختلال دوقطبی فقط می خواهند احساس کنند که مورد پذیرش قرار گرفته اند. هنگام صحبت با آنها، به خصوص در هنگام نوسانات خلقی، به خاطر داشته باشید که عزت نفس آنها معمولاً بسیار پایین است و هرگونه انتقاد یا اظهار نظر خشن می تواند به شدت به آنها آسیب برساند.
بهبود یک رابطه مشکل دار با فرد دچار دوقطبی
داشتن رابطه زمانی که با فردی دچار اختلال دوقطبی زندگی می کنید دشوار است. اما غیرممکن نیست. برای اطمینان از بقای ازدواج، هر دو طرف باید تلاش کنند.
اولین قدم تشخیص و درمان بیماری است. پزشک می تواند داروهای تثبیت کننده خلق و خو، همراه با داروهای ضد افسردگی را برای کمک به کنترل علائم شما تجویز کند. درمان توسط روانشناس و متخصص آموزش دیده نیز مهم است. با درمان می توانید بیاموزید که رفتارهایی را که بر رابطه شما استرس وارد می کند، کنترل کنید. اینکه همسرتان با شما درمان را انجام دهد، میتواند به او کمک کند تا بفهمد چرا شما به این شیوه با او رفتار میکنید و راههای بهتری برای واکنش بیاموزد.
در انستیتو سلامت مغز دانا انواع روش های درمانی جدید برای کمک به شما برای کنترل و مدیریت علائم این بیماری وجود دارد.
هر چه شریک زندگی فرد مبتلا بتواند بیشتر درباره این چیزها بیاموزد، نقش بهتری را میتواند بازی میکند. مشارکت در درمان واقعاً میتواند کمک کند که درمان اختلال دوقطبی یک تلاش مشترک باشد. و در واقع حس پیوند را افزایش میدهد.
اگر خودتان دچار دو قطبی هستید باید برای حفظ رابطه تلاش کنید
اگرچه ممکن است بخواهید زمانی که افسرده هستید در پیله ای که خودتان تنیده اید فروبروید، و زمانی که دچار مانیا هستید احساس کنید در بالاترین نقطه دنیا هستید، اما مهم است که وقتی کمکی به شما پیشنهاد می شود، آن را بپذیرید.
گاهی اوقات داشتن قرارداد کمک میکند. با این قرارداد، می توانید زودتر تصمیم بگیرید که در چه شرایطی موافقت کنید که به شریک زندگی خود در مسیر بیماری کمک کنید.
برای همسر فرد دوقطبی، دانستن زمان ارائه کمک مستلزم شناخت احساس همسرتان است. شما باید مراقب خلق و خوی آنها باشید. وقتی متوجه می شوید که همسرتان شروع به فرو رفتن در افسردگی می کند، از او بپرسید: “چه احساسی داری؟” و “من چه کمکی میتونم بکنم ؟” این پیشنهاد ساده به حفظ هر دو شریک در مسیر کمک می کند.
اگر خودتان دچار دو قطبی هستید در اینجا پیشنهاداتی برای کاهش استرس در روابطتان آوردهایم:
- داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید. و تمام قرارهای خود را با ارائه دهنده پروسه درمانتان حفظ کنید.
- در کلاسهای آموزشی شرکت کنید.
- استرس خود را به هر طریقی که برای شما مفید است مدیریت کنید، خواه نوشتن ژورنال، پیاده روی طولانی، یا گوش دادن به موسیقی. سعی کنید کار را با فعالیت های لذت بخش تر متعادل کنید.
- به یک چرخه خواب منظم پایبند باشید.
- سالم بخورید و به طور منظم ورزش کنید.
- از مصرف الکل و کافئین بیش از حد، خودداری کنید.
اگر زمانی به این فکر کردید که به خود آسیب برسانید یا خودکشی کنید، فورا درخواست کمک کنید.
آیا دوقطبی قابل درمان است؟
اختلال دوقطبی یک اختلال در سلامت روان طولانی مدت اما قابل کنترل است که بر خلق و خوی افراد تأثیر می گذارد.
بدون درمان موثر، اختلال دوقطبی میتواند باعث ایجاد اپیزودهای شدید خلق و خوی بالا و پایین شود. علائم این دورانها میتواند بر زندگی فرد تأثیر منفی بگذارد. اختلال دوقطبی همچنین ممکن است خطر خودآزاری و خودکشی را افزایش دهد.
با درمان، فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است دوره های طولانی بدون اپیزودهای خلقی شدید داشته باشد، که در طی آن ممکن است علائم کمی داشته باشد یا هیچ علائمی نداشته باشد.
هر فرد مبتلا به این بیماری تجربه متفاوتی از درمان و مدیریت علائم دارد.
اگر فردی به تجربه اپیزودهای خلقی شدید ادامه دهد، بسیار مهم است که متوجه شود این تقصیر او نیست. ادامه درمان و مراقبت از خود بهترین راه برای حمایت از روند بهبودی است.
برای اطلاع بیشتر از روش هایی که میتواند به درمان موثر شما کمک کند و علائم این اختلال را تحت کنترل درآورد واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
منابع
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324349https://www.lifehack.org/485463/bipolar-disorder-three-ways-to-have-a-healthy-relationshiphttps://www.webmd.com/bipolar-disorder/features/bipolar-romantic-relationships-dating-and-marriage#:~:text=Having%20a%20relationship%20when%20you,and%20treated%20for%20your%20conditionhttps://www.singlecare.com/blog/news/bipolar-disorder-statistics/
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.