07136476172 - 09172030360 [email protected]

اگر یک عضو جدید خانواده در راه است به شما تبریک می‌گوییم!  امیدواریم نوزاد شیرین و نو رسیده شما بهترین داروی ضد افسردگی برای شما باشد که فضای خانه و زندگی شما را پر ازشور و نشاط کند. اگر به هر دلیلی لازم است از داروی ضد افسردگی در بارداری استفاده کنید، ممکن است دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی داشته باشید که مبادا داروهای ضد افسردگی عوارضی برای فرزند دلبند شما ایجاد کند.  در این مقاله با ما همراه باشید تا به سوالات احتمالی شما در این خصوص پاسخ دهیم.

داروهای ضد افسردگی یک گزینه درمانی اولیه برای اکثر انواع افسردگی هستند. اما هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری باید به مزایا و خطراتی توجه کرد. در این مقاله مواردی مطرح میشود که لازم است شما بدانید.

چرا درمان افسردگی در دوران بارداری مهم است؟

اکثر زنان باردار می خواهند همه چیز را برای کودک خود درست انجام دهند، از جمله تغذیه صحیح، ورزش منظم و مراقبت های دوران بارداری خوب. اما اگر شما یکی از بسیاری از زنانی هستید که دارای اختلال خلقی هستند، ممکن است در تلاش برای مدیریت علائم روانپزشکی خود در هنگام آماده شدن برای استقبال از نوزاد جدید خود باشید. 

احتمالا پزشکان به زنان مبتلا به اختلالات خلقی می گویند که مصرف داروهایی مانند داروهای ضدافسردگی را در دوران بارداری متوقف کنند و باعث می شود بسیاری از مادران در مورد ترک داروهایی که به حفظ سلامت آنها کمک می کند دچار تعارض شوند.

اگر افسردگی درمان نشده دارید، ممکن است به دنبال مراقبت های دوران بارداری نباشید یا غذاهای سالم مورد نیاز خود و کودکتان را نخورید. ابتلا به افسردگی شدید در دوران بارداری با افزایش خطر زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد، کاهش رشد جنین و سایر مشکلات برای نوزاد همراه است. افسردگی ناپایدار در دوران بارداری نیز خطر افسردگی پس از زایمان و مشکل در برقراری ارتباط با کودک را افزایش می دهد.

Free photo portrait of young pregnant woman taking medicine

آیا داروهای افسردگی می‌توانند باعث نقص مادرزادی جنین شوند یا خیر؟

زنانی که از داروهای ضد افسردگی مانند مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) در دوران بارداری استفاده می‌کنند، ممکن است نگران این باشند که آیا این داروها می‌توانند باعث نقص مادرزادی شوند یا خیر.

خبرهای خوبی در این خصوص وجود دارد. دانشمندان می گویند که معمولاً نیازی به کاهش مصرف داروها در دوران بارداری نیست.  و «می‌توانیم با اطمینان قوی بگوییم که داروهای ضد افسردگی باعث نقص مادرزادی نمی‌شوند.  بیشتر مطالعاتی که از داروهای ضدافسردگی که در دوران بارداری مصرف می شوند بر روی نوزادان اثر فیزیکی پیدا می کنند، تأثیرات بیماری روانپزشکی مادر را در نظر نمی گیرند.

در واقع، بیماری خلقی  درمان نشده خود خطراتی را برای جنین در حال رشد ایجاد می کند. زنی که افسرده است کمتر از  مراقبت های دوران بارداری خوبی برخوردار است  و احتمال بیشتری دارد که رفتارهای ناسالم یا خطرناکی مانند سیگار کشیدن و مصرف مواد داشته باشد. آزبورن همچنین می گوید که بیماری روانی اثرات مستقیمی بر نوزادان تازه متولد شده دارد.

«افسردگی درمان‌نشده ممکن است باعث افزایش زایمان زودرس یا کاهش وزن هنگام تولد شود». نوزادان مادران افسرده سطوح بالاتری از هورمونی به نام کورتیزول دارند. این امر خطر ابتلای کودک به  افسردگی ، اضطراب و اختلالات رفتاری را در مراحل بعدی زندگی افزایش می دهد.

آیا داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری یک گزینه هستند؟

بله. تصمیم برای استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری، علاوه بر مشاوره، بر اساس تعادل بین خطرات و فواید است. بزرگترین نگرانی ، معمولاً خطر نقص مادرزادی ناشی از قرار گرفتن در معرض داروهای ضد افسردگی است. به طور کلی، خطر نقایص مادرزادی و سایر مشکلات برای نوزادان مادرانی که در دوران بارداری از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند بسیار کم است.

با این حال، برخی از داروهای ضد افسردگی با خطر بالاتری از عوارض برای کودک شما همراه هستند. صحبت با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد علائم و گزینه های دارویی می تواند به شما در تصمیم گیری آگاهانه کمک کند.

اگر در دوران بارداری از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنید، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما سعی می کند قرار گرفتن کودک شما در معرض این دارو را به حداقل برساند. این کار را می توان با تجویز یک دارو با کمترین دوز موثر، به ویژه در سه ماهه اول انجام داد.

به خاطر داشته باشید که روان درمانی نیز یک درمان موثر برای افسردگی خفیف تا متوسط ​​است.

 

کدام داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری خوب در نظر گرفته می شوند؟

به طور کلی، این داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری یک گزینه هستند:

  • برخی از مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs). SSRI ها معمولاً یک گزینه در دوران بارداری در نظر گرفته می شوند، از جمله سیتالوپرام (Celexa) و سرترالین (Zoloft). عوارض بالقوه شامل تغییرات وزن مادر و زایمان زودرس است.

اکثر مطالعات نشان می دهد که SSRI ها با نقایص مادرزادی مرتبط نیستند. با این حال، پاروکستین (پاکسیل) ممکن است با افزایش اندکی خطر نقص قلب جنین همراه باشد و به طور کلی در دوران بارداری از مصرف آن جلوگیری شود.

  • مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs)SNRI ها نیز در دوران بارداری یک گزینه در نظر گرفته می شوند، از جمله دولوکستین (Cymbalta) و ونلافاکسین (Effexor XR).
  • بوپروپیون )Forfivo XL، Wellbutrin SR)اگرچه بوپروپیون به طور کلی خط اول درمان افسردگی در دوران بارداری در نظر گرفته نمی شود، اما ممکن است برای زنانی که به داروهای دیگر پاسخ نداده اند، گزینه ای باشد. تحقیقات نشان می دهد که مصرف بوپروپیون در دوران بارداری ممکن است با سقط جنین یا نقص قلبی همراه باشد.
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای این دسته از داروها شامل نورتریپتیلین (Pamelor) و دزیپرامین (Norpramin) است. اگرچه داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای به طور کلی خط اول یا خط دوم در نظر گرفته نمی شوند، اما ممکن است برای زنانی که به داروهای دیگر پاسخ نداده اند، گزینه ای باشند. کلومیپرامین ضد افسردگی سه حلقه ای (Anafranil) ممکن است با نقایص مادرزادی جنین، از جمله نقایص قلبی مرتبط باشد.

آیا خطرات دیگری برای کودک وجود دارد؟

اگر در سه ماهه آخر بارداری از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنید، ممکن است کودک شما تا یک ماه پس از تولد علائم و نشانه های موقتی ترک این دارو مانند عصبانیت، تحریک پذیری، تغذیه نامناسب و ناراحتی های تنفسی را داشته باشد. با این حال، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه قطع یا کاهش دوزها در نزدیکی پایان بارداری خطر بروز این علائم را برای نوزاد شما کاهش دهد، وجود ندارد. علاوه بر این، تغییر درمان ممکن است خطر عود  افسردگی پس از زایمان را افزایش دهد، به خصوص برای افسردگی شدید.

ارتباط بین مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری و خطر ابتلا به اوتیسم و ​​اختلال کمبود توجه/بیش فعالی در فرزندان نامشخص است. اما بیشتر مطالعات نشان داده اند که این خطر بسیار کم است و برخی مطالعات نیز هیچ خطری را نشان نداده اند. بنابراین جهت پاسخ به این سوال تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

یک مطالعه جدید ، همچنین ارتباط بین استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری، به ویژه ونلافاکسین و آمی تریپتیلین، و افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری را نشان می دهد. در این مورد هم تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

آیا باید داروها را عوض کنم؟

تصمیم برای ادامه یا تغییر داروهای ضد افسردگی بر اساس ثبات اختلال خلقی شما خواهد بود. بابا پزشک خود صحبت کنید  و به وی اعلام کنید که اخیراً باردار شده‌اید. نگرانی در مورد خطرات بالقوه باید در مقابل احتمال شکست یک داروی دیگر و ایجاد عود افسردگی سنجیده شود.

تصمیم چیست؟

اگر افسردگی دارید و باردار هستید یا به باردار شدن فکر می کنید، با پزشک خود مشورت کنید. تصمیم گیری در مورد نحوه درمان افسردگی در دوران بارداری آسان نیست. خطرات و فواید مصرف دارو در دوران بارداری باید به دقت سنجیده شود. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید تا انتخابی آگاهانه داشته باشید که به شما – و کودکتان – بهترین شانس را برای سلامتی طولانی مدت بدهد.

تاثیر tDCS بر افسردگی (علم چه می گوید؟)

آیا درمان هایی غیر دارویی وجود دارد که بتوان جایگرین داروهای افسردگی کرد؟

خبر خوش! خبر خوش!

یکی از روش‌های نوین و موثر درمانی افسردگی،  تحریک الکتریکی فرا جمجمه‌ای است.  این روش درمانی یکی  از افق‌های نویدبخش در درمان این اختلال خلقی است. خوشبختانه در انیستیتو سلامت مغز دانا  در شهر شیراز،  این روش درمانی موثر برای درمان افسردگی شدید در افراد باردار و غیر باردار قابل استفاده می‌باشد.

 اما مکانیسم تاثیرگذاری این روش چگونه است ؟ ابتدا لازم است به این سوال پاسخ دهیم که داروهای  ضد افسردگی چه کاری را انجام می‌دهند تا خلق و خوی ما بهتر شود ؟  داروهای ضد افسردگی بر روی انتقال دهنده‌های عصبی تاثیر می‌گذارند و باعث افزایش یا کاهش هورمون‌های مرتبط با شادی می‌شوند.  داروهای ضد افسردگی وارد جریان خون می‌شوند و بر روی تمام ارگان‌های بدن می‌تواند اثر بگذارند، از جمله بر جنین  شما.

اما روش نوین درمان افسردگی به وسیله جریان الکتریکی خفیف بر روی جمجمه باعث می‌شود که بر روی همان انتقال دهنده‌های عصبی به صورت هدفمند تاثیر گذاشته و سطح هورمون‌های مرتبط با شادی را تنظیم کند. بدون اینکه سبب تاثیر بر روی تمام قسمت‌های بدن شود. بنابراین جنین شما از عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی در بارداری در امان خواهد بود. در صورتی که این یک دغدغه مهم برای شما است می‌توانید با همکاران ما  در انیستو سلامت مغز دانا در ارتباط باشید.

همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

به این مقاله امتیاز دهید