تومور مغزی چیست؟
نزدیک به 80000 تومور مغزی که هر ساله در ایالات متحده تشخیص داده می شود. تقریباً 32٪ آنها بدخیم یا سرطانی در نظر گرفته می شوند. به طور کلی، احتمال اینکه یک فرد در طول زندگی خود به تومورهای مغزی یا نخاعی بدخیم مبتلا شود کمتر از 1٪ است.
گلیوبلاستوما مولتی فرم (GBM) کشنده ترین نوع سرطان مغز است. این نوع، 45 درصد از کل تومورهای بدخیم مغز را تشکیل می دهد. در اینجا لیستی از هفت حقیقتی است که باید در مورد تومورهای مغز بدانید.
1. سرطان اولیه مغز نادر است.
تومور بدخیم مغزی اولیه نوع نادری از سرطان است که تنها حدود 1.4 درصد از کل موارد سرطانی جدید را در ایالات متحده تشکیل می دهد. شایع ترین تومورهای مغزی به عنوان تومورهای ثانویه شناخته می شوند. به این معنی که متاستاز داده اند یا از قسمت های دیگر به مغز گسترش یافته اند. از سایر بخش های دیگر بدن مانند ریه ها، سینه ها، روده بزرگ یا پروستات به مغز متاستاز می دهند.
2. علت سرطان مغز معمولا ناشناخته است.
اکثر افرادی که تومور اولیه مغزی آنها تشخیص داده می شود، هیچ عامل خطر شناخته شده ای ندارند. با این حال، برخی از عوامل خطر و شرایط ژنتیکی نشان داده شده است که شانس ابتلای فرد به این بیماری را افزایش می دهند. از جمله:
- خطر تومور مغزی با افزایش سن افزایش می یابد.
- افرادی که در معرض پرتوهای یونیزان – مانند پرتودرمانی مورد استفاده برای درمان سرطان.
- قرار گرفتن در معرض تشعشعات ناشی از بمبهای اتمی خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش میدهند.
- اختلالات ژنتیکی نادر مانند بیماری Von Hippel-Lindau، سندرم Li-Fraumeni و Neurofibromatosis (NF1 و NF2) ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از تومورهای مغزی را افزایش دهند.
- در غیر این صورت، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد سرطان مغز در خانواده ها وجود دارد.
3. به طور معمول تومورهای مغزی علائم واضحی ندارند.
سردردهایی که با گذشت زمان بدتر می شوند، نشانه بسیاری از بیماری ها از جمله تومورهای مغزی هستند. علائم دیگر ممکن است شامل تغییرات شخصیتی، ضعف چشم، حالت تهوع یا استفراغ، مشکل در صحبت کردن یا درک و از دست دادن حافظه کوتاه مدت باشد.
حتی تومورهای خوش خیم یا غیر سرطانی می توانند جدی و تهدید کننده زندگی باشند. اگر این علائم را تجربه کردید، فورا با پزشک خود صحبت کنید.
4. تومورهای مغزی می توانند در هر سنی ایجاد شوند.
تومورهای اولیه مغزی – آنهایی که از مغز شروع می شوند – می توانند در هر سنی ایجاد شوند. اما در کودکان و بزرگسالان بیشتر شایع هستند. در حالی که تومورهای مغزی یکی از شایع ترین سرطان هایی است که در کودکان 0-14 سال رخ می دهد، میانگین سن تشخیص 59 سال است.
5. ثابت نشده است که تلفن های همراه باعث سرطان مغز می شوند.
اگرچه مطالعات طولانی مدت در حال انجام است، اما تا به امروز هیچ شواهد قطعی مبنی بر افزایش خطر ابتلا به سرطان توسط استفاده از تلفن همراه وجود ندارد. با این حال، اگر در مورد ارتباط احتمالی تلفن همراه و سرطان نگران هستید، استفاده از تلفن همراه را محدود کنید. یا از یک بلندگو یا هندزفری استفاده کنید.
6. میزان بقا متفاوت است.
انواع مختلفی از سرطان اولیه مغز وجود دارد. میزان بقا بسته به نوع سرطان به طور قابل توجهی متفاوت است. برخی از انواع سرطان مغز، مانند مننژیوم، اپاندیموم آناپلاستیک و الیگودندروگلیوما، بسیار قابل درمان هستند. در حالی که برخی دیگر کمتر به درمان پاسخ می دهند.
7. با GBM AGILE، آینده امیدوارکننده به نظر می رسد.
گلیوبلاستوما مولتی فرم (همچنین به عنوان GBM شناخته می شود) کشنده ترین سرطان مغز (اولیه) است. به طور گسترده به عنوان تومور غیرقابل درمان و کشنده در نظر گرفته می شود. 95٪ از بیماران را طی پنج سال پس از تشخیص می کشد.
برای مبارزه با این بیماری کشنده، NFCR بخشی از یک ائتلاف بینالمللی قوی است که بر روی روشهای نوآورانه برای شکست GBM با استفاده از یک پلت فرم آزمایشی تطبیقی دقیق به نام GBM AGILE (محیط یادگیری نوآورانه جهانی سازگار) کار میکند. GBM AGILE توسط برخی از بهترین و باهوش ترین محققان سرطان مغز در جهان رهبری می شود. در حال مهندسی مجدد روشی است که آزمایشات بالینی انجام می شود تا درمان های موثرتری را سریعتر از همیشه توسعه دهد.
8 علامت هشدار دهنده تومور مغزی
1. سردرد
سردرد می تواند ناشی از عوامل بسیاری مانند کم آبی یا کم خوابی باشد. اما سردرد همچنین نشانه یک تومور مغزی احتمالی است. حدود نیمی از بیماران مبتلا به تومور مغزی سردردهایی را تجربه می کنند که با گذشت زمان بدتر می شود. اگر سردرد شما ناشی از تومور مغزی باشد، ممکن است هنگام سرفه کردن، انجام تمرینات ورزشی، تغییر وضعیت در طول روز یا بعد از بیدار شدن در صبح تشدید شود.
تشنج
برای بیماران مبتلا به تومور مغزی، به ویژه در افراد مسن، شایع است. تشنج در 20 تا 45 درصد بیماران در طول دوره بیماری رخ می دهد. تشنج اغلب اولین نشانه وجود تومور مغزی است.
ضعف یا بی حسی
تومور مغزی در مغز، قسمت بیرونی مغز که حرکت را کنترل می کند، می تواند باعث ضعف یا فلج در یک طرف بدن شود. این در یک دوره زمانی طولانیتر با تومور مغزی اتفاق میافتد. در حالی که ضعف یا فلج در یک طرف بدن میتواند نشانه شروع ناگهانی سکته مغزی باشد.
حالت تهوع و استفراغ
برخی از تومورهای مغزی می توانند غده هیپوفیز را تخریب کنند. غده کوچکی در پایه مغز که تولید هورمون ها را در سراسر بدن را تنظیم می کند. این اتفاق باعث کاهش سطح هورمون های ضروری بدن مانند کورتیزول، تیروئید و هورمون های جنسی می شود. کاهش سطح هورمون ها منجر به حالت تهوع و استفراغ می شود.
مشکلات بینایی
تومورها در نقاط خاصی از مغز می توانند باعث مشکلات بینایی مانند تاری دید، دوبینی و از دست دادن جزئی یا کامل بینایی شوند.
مشکلات تعادل
تومورها در داخل یا نزدیک اعصاب جمجمه ای می توانند باعث مشکلات تعادل شوند. مشکلات تعادلی می تواند شامل اشکال در راه رفتن، سرگیجه، کلافگی و از دست دادن هماهنگی باشد.
تغییرات شخصیتی
تومورهای مغزی در لوب های فرونتال و ساختارهای فرونتال میانی می توانند خلق و خو و رفتار بیمار را تغییر دهند. این تغییرات شخصیتی ممکن است شامل افزایش پرخاشگری، رفتار توهین آمیز، عصبانیت و اضطراب باشد.
خواب آلودگی
وجود تومور مغزی ممکن است باعث شود حتی پس از خواب کافی احساس ضعف یا خستگی کنید. خستگی در بیماران مبتلا به سرطان مغز بسیار شایع است. خستگی مرتبط با سرطان مغز شدیدتر از خستگی معمولی است. کمتر با استراحت برطرف می شود.
آیا می توانید از تومور مغزی جان سالم به در ببرید؟
پاسخ مثبت است. به خصوص زمانی که زود تشخیص داده شود. نرخ بقای تومور مغزی متفاوت است. اما درمان های در حال توسعه نتایج بقای بیمار را بهبود می بخشد. اگر یک یا چند مورد از هشت علامت تومور مغزی را تجربه کردید، ممکن است لازم باشد با پزشک خود در مورد معاینه عصبی و/یا آزمایشات غربالگری برای تأیید تشخیص صحبت کنید.
پزشک شما ممکن است دستور MRI یا سی تی اسکن را برای جستجوی تومور بدهد. از آنجایی که علائم تومور مغزی می تواند علائم بیماری های دیگر را تقلید کند، مهم است که در مورد هر گونه نگرانی فوراً با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید. اگر تومور پیدا شود، ارائه دهنده شما بهترین نوع درمان را برای رفع آن توصیه می کند.
برای اطلاعات بیشتر با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: 7 Facts You Need to Know About Brain Tumors – NFCR
8 Warning Signs of a Brain Tumor – UMMS Health
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.