آیا در هنگام به خواب رفتن خیلی گرم یا سردتان می شود؟ ممکن است شما به هزینه های استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی در زمستان و تابستان بیش ازحد اهمیت دهید اما باید بدانید که دمای محیط می تواند موجب اختلال در خواب شما شود. برای اغلب افراد دمای مناسب محیط برابر است با یک خواب ایدال شبانه. به طور کلی دمای پیشنهادی اتاق خواب برای یک خواب مناسب باید حدود 20 درجه باشد . زمانی که شما برای خوابیدن روی تخت داز می کشید، در شروع فرایند خواب دمای بدن شما کاهش می یابد و دمای پیشنهادی 20 درجه میتواند شروع این فرآیند را تسهیل کند. دماهای بالاتر یا خیلی پاینتر تر می تواند منجر به بی قراری شود ویا در مراحل خواب بخصوص مرحله REM خواب (مرحله رویا دیدن) که در آن مغز بیشترین فعالیت را دارد تاثیر بگذارد. در این مرحله از خواب که حرکات سریع چشم وجود دارد و بدن شما کمترین فعالیت را دارد، مغز شما بیشترین سطح سوخت و ساز را خواهد داشت و بیدار کردن فرد در این بخش از خواب به دلیل عمق خواب به سختی صورت می گیرد.
همچنین لازم است که توجه ویژه به اتاق خواب خود داشته باشیم و به دید یک غار به آن نگاه کنیم که خنک، تاریک و آرام است. اگر با بخواب رفتن مشکل دارید علاوه بر انتخاب یک اتاق خنک تر برای خواب سعی کنید یک کیسه آب گرم در پایین پای خود قرار دهید این عمل به تسریع اتساع (گشاد شدن) عروق خونی کمک کرده که به یک دمای درونی ایدال منجر می شود.
برای بهبود شرایط خواب کودکان افزایش دمای اتاق کمی بیش از 20 درجه کفایت می کند. اطمینان حاصل کنید که گهواره یا تخت نوزاد بدور از پنجره و جریان مستقیم هوا باشد همچنین مطمئن باشید دمای اتاق ثابت است.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.