تنبیه بدنی چه اثری بر سلامت روان فرزندمان دارد؟ با هم بشنویم:
در صورتی که شما از جمله والدینی هستید که نگران سلامت روان فرزندتان هستید این مطلب قطعا می تواند به شما کمک کند. احتمالا همه افراد تجربه تعامل با فرزندان پر سر و صدا را داشته اند، بهترین واکنش در ارتباط با این کودکان چیست؟ تنبیه بدنی چه اثری بر سلامت روان فرزندمان دارد؟ با ما همراه باشید.
تنبیه بدنی چیست؟
عبارت است از استفاده از نیروی فیزیکی با هدف ایجاد درد یا ناراحتی در کودک برای اصلاح یا تنبیه رفتار او. تنبیه بدنی معمولاً شامل کتک زدن، سیلی زدن یا ضربه زدن (با یک جسم سخت مانند کمربند، چوب یا عصا) است. همچنین می تواند شامل مجبور کردن کودک به زانو زدن، نشستن یا ایستادن در موقعیت های ناراحت کننده یا روی اشیاء دردناک باشد.
تنبیه بدنی چقدر رایج است؟
تخمین زده می شود که در سراسر جهان از هر 10 کودک 2 تا 14 ساله، 6 نفر تنبیه بدنی را توسط یک مراقب تجربه می کنند. نظرسنجی ها نشان می دهد که 50 تا 80 درصد والدین استرالیایی از تنبیه بدنی برای فرزندان خود استفاده می کنند.
نظرسنجی از نگرش والدین استرالیایی:
- اکثریت (80%) در کودکی تنبیه بدنی را تجربه کرده بودند.
- حدود نیمی (51%) فرزندان خود را تنبیه بدنی کرده بودند.
- حدود نیمی (51 درصد) معتقدند که استفاده از تنبیه بدنی کودک هرگز قابل قبول نیست.
- والدین استرالیایی اغلب در مورد اینکه چه چیزی در تنبیه بدنی معقول و قابل قبول است و اینکه خط مشی آزار و اذیت کجاست، مطمئن نیستند.
شواهد در مورد تنبیه بدنی به ما چه می گویند؟
مسائل کلیدی پیرامون شواهد ما را از دستیابی به تصویری کامل از تنبیه بدنی باز می دارد. انگ صحبت کردن در مورد آنچه پشت درهای بسته در خانه اتفاق می افتد و روابط سنتی قدرت در خانواده ها به این معنی است که کودکان اغلب تنبیه بدنی را گزارش نمی کنند.
نظرسنجیهای آنلاین معمولاً بهترین شواهد موجود را ارائه میکنند. اما میتوانند با تعداد شرکتکنندگان و منافع اختصاصی محدود شوند. از آنجایی که این موضوع پیچیده است، نتیجه گیری با قطعیت که تنبیه بدنی باعث پیامدهای منفی برای کودکان می شود دشوار است. همچنین انجام یک مطالعه تجربی که در آن برخی از کودکان عمدا تنبیه می شوند و برخی دیگر نه، غیراخلاقی است.
با وجود این مسائل، شواهد به دست آمده از رویکردها و روش های مختلف تحقیقاتی به طور مداوم تنبیه بدنی را با آسیب به کودکان مرتبط می کند. شواهد نشان می دهد که تنبیه بدنی، نه نافرمانی یا رفتار پرخاشگرانه را کاهش می دهد و نه رفتار مثبت بلندمدت را در کودکان ترویج می کند.
بررسی سیستماتیک 53 مطالعه در مورد استفاده از تنبیه بدنی در مدارس نشان داد که این تنبیه اثرات منفی بر عملکرد تحصیلی کودکان دارد و منجر به مسائل رفتاری (مانند رفتار خشونت آمیز و رفتار پرخاشگرانه) می شود.
تاثیرات روانی تنبیه بدنی
مطالعهای که در مجله Pediatrics منتشر شده است، نشان میدهد که کودکانی که در معرض چنین تنبیههایی قرار میگیرند، در بزرگسالی خطر ابتلا به مشکلات روانی را دارند. به گفته محققان کانادایی، اینها می توانند به صورت اختلالات خلقی و اضطرابی یا سوء مصرف مواد ظاهر شوند.
آنها دادههای هزاران بزرگسال آمریکایی را در یکی از اولین مطالعات برای بررسی اثرات بلندمدت تنبیه بدنی بر کودکان، حتی اگر این تنبیه، بدرفتاری یا آزار فیزیکی شدید نباشد، تجزیه و تحلیل کردند.
این مطالعه «تنبیه بدنی سخت» را به عنوان هل دادن، گرفتن، سیلی زدن یا ضربه زدن توسط بزرگترها تعریف کرد. بررسی ها نشان میدهد که حتی اگر بدرفتاری یا آزار فیزیکی عمده وجود نداشته باشد، این مجازاتها میتوانند از نظر روانی بر کودک در بزرگسالی تأثیر بگذارند. این مطالعه نشان داد که 2 تا 7 درصد از مشکلات روانی، از جمله افسردگی، پرخوری عصبی، اختلالات شخصیتی و ناتوانیهای ذهنی با چنین تنبیههایی در دوران کودکی مرتبط است.
یافته ها با نتایج سایر مطالعات در مورد اثرات تنبیه بدنی بر کودکان مطابقت دارد.
پیامی که از طریق تنبیه بدنی برای کودکان ارسال می شود، پرخاشگری است.
در این مورد مراقبین دائما به کودک می گویند که بی ارزش و بی فایده است. کودک مکررا مورد بی مهری است و به استفاده از خشونت فیزیکی یا روانی تهدید می شود. این پیام پرخاشگری، بیش از تنبیه فیزیکی واقعی، تأثیر مهمی بر سلامت روانی کودک در مراحل بعدی زندگی دارد.»
او گفت که تنبیه بدنی معمولاً با پرخاشگری روانی رخ می دهد. اگر این روند ادامه پیدا کند، با گذشت زمان کودک پیام خشونت را درونی می کند و ممکن است با این باور رشد کند که پرخاشگری فیزیکی در موقعیت های اجتماعی خاص مشکلی ندارد.
استفاده از تنبیه بدنی برای آموزش عدم پرخاشگری به کودک، طعنه آمیز است. درک او از قوانین و ارزشهای آموزش داده شده را کاهش میدهد.»
تنبیه بدنی به طرق مختلف بر رشد کودکان تأثیر می گذارد
یک کودک ممکن است یاد بگیرد که از تنبیه بترسد، نه اینکه بفهمد چرا باید از قوانین پیروی کند. برخی از کودکان ممکن است کتک زدن را به عنوان نشانه ای از اینکه والدینشان آنها را دوست ندارند تفسیر کنند. این مورد می تواند منجر به تیره شدن رابطه با والدین آنها شود.
کودکی که تنبیه بدنی میشود، بدون اینکه دلیلش به او گفته شود، ممکن است عزتنفس ضعیفی داشته باشد. باعث اختلال در سازگاری اجتماعی او در مدرسه می شود.
«عزت نفس ضعیف و اعتماد به نفس پایین می تواند احتمال عملکرد تحصیلی ضعیف را افزایش دهد. کودک ممکن است در تمرکز مشکل داشته باشد. بنابراین این اختلال می تواند پتانسیل او را برای پیشرفت تحصیلی کاهش دهد.
در بدترین سناریو:
یک کودک ممکن است حتی به خودکشی فکر کند. والدین مسئول مراقبت از نیازهای مادی فرزندان خود هستند. الگوهایی هستند که رشد سالم جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی فرزندان خود را تسهیل می کنند. با توجه به اثرات نامطلوب تنبیه بدنی، مهم است که به دنبال گزینه های جایگزین باشید. راههای غیرخشونتآمیز زیادی برای تنبیه کودک به جای کتک زدن وجود دارد.»
بررسی اجمالی/ تنبیه بدنی چه اثری بر سلامت روان فرزندمان دارد؟
تنبیه بدنی توسط کمیته حقوق کودک سازمان ملل متحد که ناظر بر کنوانسیون حقوق کودک است، اینگونه تعریف می شود: «هر گونه تنبیهی که در آن از زور بدنی استفاده شود و قصد ایجاد درجاتی از درد یا ناراحتی را داشته باشد. تنبیه بدنی چه اثری بر سلامت روان فرزندمان دارد؟
به گفته این کمیته، این کار بیشتر شامل ضربه زدن (کوبیدن، سیلی زدن، کتک زدن) به کودکان با دست یا وسیله ای (شلاق، چوب، کمربند، کفش، قاشق چوبی یا موارد مشابه) است، اما می تواند برای مثال شامل لگد زدن، تکان دادن یا پرتاب کردن کودکان، نیشگون گرفتن، گاز گرفتن، کشیدن مو یا گوش، مجبور کردن کودکان به ماندن در موقعیت های ناراحت کننده، سوزش، سوزاندن یا بلع اجباری است.
سایر اشکال غیر فیزیکی تنبیه می تواند ظالمانه و تحقیرآمیز و در نتیجه با کنوانسیون ناسازگار باشد و اغلب با تنبیه بدنی همراه و همپوشانی دارد. اینها شامل تنبیه هایی است که کودک را تحقیر، قربانی، یا تهدید کند، همچنین باعث ترساندن یا تمسخر آنها شود.
برای اطلاعاع بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی والدین یا فرزندان با ما در کلینیک سلامت مغز دانا وقت ویزیت خود را رزرو کنید.
منبع: https://aifs.gov.au/resources/short-articles/what-does-evidence-tell-us-about-physical-punishment-children#:~:text=The%20adverse%20impacts%20from%20physical,similar%20way%20to%20child%20abuse.
https://www.healthxchange.sg/children/parenting-tips/child-discipline-physical-punishment-psychological-marks
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.