محققان مرکز BrainHealth، بخشی از دانشگاه تگزاس در دالاس، به تازگی شبکه های اصلی مغز را در افرادی که به مدت طولانی کانابیس (ماری جوانا و حشیش) مصرف کرده اند، بررسی کرده تا الگوهای ارتباط مغز را هنگام استفاده افراد بیابند. در حالی که فعال سازی ناحیه ای مغز و اتصال استاتیک در پاسخ به تمایلات برای مصرف، قبلاً مورد بررسی قرار گرفته است، نوسانات اتصال شبکه مغزی هنوز در مصرف کنندگان شاهدانه بررسی نشده بود. یافته های این مطالعه به حمایت از توسعه راهکارهای درمانی بهتر برای وابستگی به حشیش و ماری جوانا، کمک می کند.
این تحقیق در ژورنال نقشه برداری مغز انسان (مه 2020) توسط محققان Francesca Filbey، مدیر تحقیقات علوم اعصاب و روان شناختی مواد اعتیاد آور در مرکز سلامت مغز، منتشر شد.
این یافته ها به این درک افزود که مناطق مغز به صورت جداگانه پاسخ نمی دهند، بلکه از طریق اتصال شبکه های متعدد مغزی بسته به نیاز و شرایط موجود، به یکدیگر سیگنال می دهند. علاوه بر این مشخص می شود که اتصال مغز در هنگام استفاده از این مواد الگوی استاتیکی ندارد، بلکه دارای نوساناتی در الگوهای ارتباط بین مناطق مرتبط با پاداش مانند شبکه اجرایی مرکزی و هسته های متشکل از نواحی غنی از دوپامین است. همچنین، لزوم درک بهتر تأثیر این الگوهای پویا در ارتباط با استفاده از شاهدانه نشان داده شد. شرکت کنندگان با یک اسکنر رزونانس مغناطیسی عملکردی (fMRI) برای این یافته ها مورد بررسی قرار گرفتند.
آزمایشگاه Filbey اولین شواهد مکانیسم های عصبی اساسی در هنگام تمایل مصرف کنندگان کانابیس را شرح داده است. این یافته ها نشان داد که مصرف کنندگان مزمن، نه تنها هنگامی که تمایل به مصرف شاهدانه وجود دارد، پاسخ عصبی را در مناطق مغزی مرتبط با پاداش افزایش داده اند، بلکه میزان پاسخ آن ها با شدت مشکلات مربوط به مصرف کانابیس ها همراه بوده است.
“اکنون که ما الگوهای شبکه مغز در مقیاس بزرگ را در مصرف کنندگان شاهدانه مشخص کردیم، می توانیم از این یافته ها به عنوان نشانگرهای بی نظمی استفاده از شاهدانه برای کمک به راهکارهای درمانی بهره ببریم. مطالعات آینده برای تعیین چگونگی تغییر این الگوهای شبکه مغزی در طول دوره درمان و بهبودی، مورد نیاز است. ”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
“Dynamic functional connectivity between nucleus accumbens and the central executive network relates to chronic cannabis use” by Hye Bin Yoo, Blake Edward Moya, Francesca M. Filbey. Human Brain Mapping
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.