پلتفرم تست حس بویایی میتواند به افرادی که فکر میکنند مبتلا به کرونا هستند کمک کند. این آزمایش پنج دقیقه ای قادر است تغییرات ناگهانی در درک بو را شناسایی کند که می تواند نشانگر شروع بیماری کرونا (COVID-19) باشد. پس از اینکه بسیاری از بیماران مبتلا به کرونا گزارش دادند به صورت موقت حس بویایی خود را از دست داده اند محققان یک پلتفرم آنلاین را طراحی کردند که امکان نظارت بر حس بویایی را در مراحل اولیه بیماری کرونا فراهم می کند.
بر اساس مطالعه ای که هفته گذشته توسط محققان دانشگاه کینگز کالج لندن منتشر شده است ، 59٪ از بیماران مبتلا به کرونا ویروس از دست دادن تشخیص بو و طعم را گزارش کرده اند.
این پلتفرم که در سایت smelltracker.org در دسترس قرار گرفته مبتنی بر الگریتمی است که توسط پروفسور نوام سوبل عصب شناس در مرکز تحقیقات بویایی ساخته شده. محققان برای توصیف دقیق حس بویایی فرد، یا به اصطلاح “اثر انگشت بویایی”، یک مدل ریاضی تهیه کرده اند.
بر اساس این الگریتم، این پلتفرم کاربر را راهنمایی میکند که چگونه با استفاده از پنج بو (عطر) رایج موجود در هر خانه نقشه بویایی خود را ترسیم کند. این بو ها شامل ادویه جات، ترشی جات ، سرکه ، خمیردندان، کره بادام زمینی هستند. این آزمایش پنج دقیقه ای میتواند تغییرات ناگهانی در درک بو را شناسایی کند. که این تغییرات می تواند نشانگر شروع بیماری کرونا باشد.
محققان تاکید می کنند که موارد بلقوه بیماری کرونا را با این ابزار شناسایی کرده اند که بعدا تست کرونا آنها مثبت شد. با جمع آوری داده های بیشتر، محققان بر این باورند که اثر انگشت بویایی به فرد برای تشخیص زودرس بیماری کرونا کمک می کند.
در حالی که از بین رفتن حس بویایی یک علامت رایج در شهر ووهان چین نبوده، (جایی که منشاء این بیماری همه گیر بوده است)، مطالعات اولیه در چندین کشور دیگر نشان داده اند که این علامت تقریباً در 60٪ از بیماران ظاهر می شود. با توجه به اینکه تا به حال هشت گونه مختلف از ویروس کرونا شناسایی شده است محققان بر این باورند که از بین رفتن بویایی می تواند نشانه ای متفاوت از انواع مختلف این ویروس باشد.
این آزمایشگاه همچنین در حال توزیع کیت های “خراش دادنی بو” برای تشخیص بیماران مبتلا به کروناویروس، است. این کیت ها همراه با یک پرسشنامه اختصاصی طراحی شده، زیرا محققان به دنبال نقشه برداری از حس بویایی هستند.
این پروژه در روزهای آینده در سوئد ، فرانسه و سایر کشورها توسعه خواهد یافت. آزمون آنلاین در حال حاضر به زبانهای انگلیسی و عربی موجود است و به زودی به زبانهای سوئدی ، فرانسوی ، ژاپنی ، اسپانیایی ، آلمانی و فارسی نیز در دسترس قرار خواهد گرفت.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.