به گفته یک جامعه شناس برجسته و متخصص در زمینه بیماریهای عصبی در ژورنال Journal of the Royal Society of Medicine، علت بیماری پر رمز و راز در میان دیپلمات های آمریکایی و کانادایی در هاوانا به احتمال زیاد تروما و احساس ترس است.
علائم شبه تشنج از جمله سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و خستگی در ابتدا بین ده ها تن از کارمندان سفارت آمریکا در اواخر سال 2016 تا ژوئن سال 2018 گزارش شده است. با این حال، مطالعات در مورد بیماران سفارتخانه در خصوص یک دستگاه صوتی، بی نتیجه و متناقض بوده است. در همین دوره، علائم مشابهی در افراد زیادی از دیپلمات های کانادایی گزارش شده است.
دکتر رابرت بارتولوموی، نویسنده اصلی این مقاله، نتیجه گیری می کند که “سندرم هاوانا” شبیه به علائم وحشت و ترس بعد از صدای انفجار است، علائمی که شبیه سندروم جنگ است. وی می نویسد: “ویژگی بارز سندرومهای جنگ در طول قرن گذشته، ظهور مجموعه ای از شکایات عصبی از سیستم عصبی است که معمولاً به عنوان ضربه مغزی و آسیب مغزی تشخیص داده می شوند.”
” وی می افزاید: در سندروم جنگ نیز ظاهر افراد جنگ زده در ابتدا پزشکان را سر در گم کرد تا اینکه با بررسی دقیق تر داده ها، مشخص شد که آنچه می دیدند، نوعی بیماری روانشناختی همه گیر بود. در حقیقت، برخی از توصیف ها از 100 سال پیش، دقیقاً یکسان هستند.”
دکتر بارتولوموی جامعه شناس پزشکی است که در اوکلند، نیوزیلند مستقر است. این گزارش با همکاری دکتر رابرت دبلیو بلوو، مدیر آزمایشگاه عصب شناسی در مرکز پزشکی UCLA انجام شد. نویسندگان، دیپلمات هایی را توصیف می کنند که در ادامه جنگ سرد، بیمار شدند و در یک کشور خصمانه خارجی که در آن تحت نظارت مداوم بودند، زندگی می کردند.
“شواهد سیاسی و علمی برای ارتکاب حمله به کارمندان سفارت آمریکا در کوبا بی نتیجه است.” وی افزود: “احتمال زیاد این است که دیپلمات ها هدف یک اسلحه اسرارآمیز جدید باشند که هیچ مدرک مشخصی برای آن در دست نیست، یا از علائم روانشناختی ناشی از استرس رنج می بردند؟ این شواهد به طور گسترده به مورد دومی اشاره دارد. “
آنها می افزایند: “تاکنون چهار مطالعه جداگانه درباره” سندرم هاوانا “انجام شده است. هر کدام دارای نقص طراحی مهم از جمله استفاده از گروه های کنترل نامناسب، نتیجه گیری های مبهم و عدم وجود شواهد برای قرار گرفتن در معرض منبع انرژی یا سم هستند.
هیچ یک فرضیه های پیشنهادی را به طور کافی و مناسب آزمایش نمی کنند، ضمن اینکه توضیحات عجیب و غریب را ارائه میدهند که با واقعیت ها همخوانی ندارند.
“نتیجه گیری های ما بر اساس دانش شناخته شده است. پپیشنهاد کننده ی این موضوع است که بیماران دچار آسیب مغزی شده اند و از شنوایی ناشی نمی شود. “
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.