آیا تاکنون در مورد خصوصیات یک کارآفرین موفق خوانده اید و به این فکر کرده اید که آن را در خود دارید؟ گاهی، بسیاری از ما طعمه شک و تردید می شویم. خبر خوب این است که حتی اگر ما نقصی در خود ببینیم، پایان جهان نیست! علم به ما می گوید که ما می توانیم به لطف پدیده شگفت انگیزی به نام نوروپلاستیسیتی یا ظرفیت پذیری عصبی، خود را به فردی تبدیل کنیم که می خواهیم باشیم!
در واقع، مغز ما می تواند مانند پلاستیک قابل انعطاف پذیری تصور شود – که دائماً با تجربیات روزانه ما در حال تغییر است. از نظر علمی، نوروپلاستیسیته یا ظرفیت پذیری عصبی به “بازنگری” سلولهای عصبی که اطلاعات را در مغز پردازش و انتقال می دهند، و تغییراتی که در سیناپس ها اتفاق می افتد (شکاف بین نورون هایی که امکان انتقال اطلاعات بین آنها وجود دارد) گفته می شود.
وقتی صحبت از نوروپلاستیسیته (ظرفیت پذیری عصبی) می شود، یکی از مهمترین مواردی که باید در نظر داشته باشید اینست که مسیرهای عصبی (مسیرهایی که نواحی مختلف مغز و سیستم عصبی را به هم وصل می کنند) نه تنها با خواست ما می توانند ایجاد شوند، بلکه می توانند از بین بروند.
هر وقت چیز جدیدی را یاد می گیریم یا ایده جدیدی به ذهن ما میرسد، مسیر جدیدی ایجاد می شود. هرچه بیشتر از این مسیر استفاده کنیم (از طریق تمرین و تکرار)، قوی تر می شود. به همین ترتیب، هر چه کمتر از آن استفاده کنیم، ضعیف تر می شود، تا اینکه سرانجام فراموش شود.
نوروپلاستیسیته مهم است زیرا نشان می دهد:
1. تغییر یک طرز فکر و عادات همراه آن دشوار است، مغز خود را به عنوان میزبان نبردهای عصبی بی شماری تصور کنید. مطالعات نشان داده است که در حقیقت کنار گذاشتن یک عادت نامطلوب مشکل تر از یادگیری یک عادت جدید است. “انعطاف پذیری رقابتی” گفته می شود.
هرچه یک عادت بد را تکرار کنیم، کنترل بیشتری روی نقشه مغز مغز ما خواهد داشت. بنابراین به طور طبیعی، عادتهای بد قدیمی و جدید ما در رقابت هستند. نکته مهم این است که ادامه دهید – عادتهای جدید شما در نبردها پیروز می شوند!
2. شما همیشه قدرت تغییر خود را دارید: مهم نیست که چند ساله باشید، تمرین آگاهانه و همچنین استراحت و مراقبت، می تواند منجر به ظرفیت پذیری و تجدید عصبی موفقیت آمیز شود.
آیا کارآفرینان موفق متفاوت فکر می کنند؟
بنابراین می توان مغز را آموزش داد، اما آیا یک ذهنیت کارآفرینی خاص وجود دارد که برای رسیدن به موفقیت باید آن را ایجاد کنیم؟ اگرچه یک کلید خاص برای موفقیت وجود ندارد، مطالعات نشان داده اند که کارآفرینان موفق برخی از فرایندهای شناختی را با هم دارند.
1. یک ذهن دو طرفه
یک ذهنیت است که قادر به تغییر بین دو استراتژی حل مسئله می باشد:
1. اکتشاف (این یک رویکرد خلاقانه است که در آن ذهن شما راه حل ها / گزینه های جدید نوآورانه برای مشکلات را کشف می کند)
2. بهره برداری (این یک رویکرد منطقی تر است که در آن ذهن شما از اطلاعات موجود با کارآمدترین روش ممکن استفاده می کند).
تحقیقات انجام شده توسط تیمی از محققان MIT نشان می دهد که کارآفرین موفق بودن، به معنای داشتن توانایی جابجایی بین استراتژی ها نیست، بلکه شناختن بهینه ترین زمان برای انجام این کار است –
2. توانایی پذیرش تغییر و چالش ها
اسکن مغزی 30 کارآفرین در حالی که فعالیتهای مختلفی انجام می دادند با 30 فرد غیر کارآفرین مقایسه شد. در این مطالعه آشکار شد که هنگام حل سریع مسئله، ارزیابی به موقع ریسک، پذیرش چالش ها و فرصت های به دست آمده، از ویژگی های کارآفرینان موفق است.
هر دو نکته فوق به ذهنیت یک شخص وابسته است. آیا می خواهید طرز فکر یک کارآفرین موفق را داشته باشید؟ شما باید برای آن تلاش کنید!
معمار مغز خود شوید
برای ایجاد ماهیچه های خود در بدن، ما آنها را از طریق انواع تمرین های بدنی آموزش می دهیم – نباید با مغز، غیر از این رفتار کنیم! آموزش مغز با تمرینات ذهنی به سلولهای عصبی شما کمک می کند تا اتصالات قوی تری برقرار کنند و مغز شما را برای پذیرش اتصالات جدید آماده می کند. در زیر سه روش وجود دارد که می توانید در زمینه آموزش مغز خود برای موفقیت به کار ببرید.
1. بازی های آموزشی مغز
صدها بازی مختلف در دسترس است که به شما امکان می دهد تا روی عملکردهای مهم مغز مانند حافظه کار کنید. می توانید هوش خود را بهبود بخشید در حالی که در واقع در حال تفریح کردن هستید!
2. آگاهی
هر روز حدود 60 هزار فکر ذهن شما را بمباران می کند و باید از مواردی که شما را محدود می کند، آگاه باشید. شما باید از افکار خود آگاه باشید، (که به طور کلی به معنای طرز فکر شما است) و آنهایی را که با اهداف شما هماهنگ نیستند، تشخیص دهید و سپس با افکار سازنده و درجهت اهداف خود جایگزین کنید. بله، شما باید بارها و بارها این کار را انجام دهید، که در نهایت، به یک عادت مثبت تبدیل شود.
3. ابزارهای تقویت کننده ذهنیت
اگر به طور مداوم در حال تقویت رفتار و عقاید مورد نظر خود باشید، ضروری است که آنها برای همیشه به طبیعت دوم شما تبدیل شوند. تکرار افکار مورد نظر خود و استفاده از ابزاری که باعث می شود پیام های مورد نظر شما مثلا مرتبا در صفحه رایانه شما ظاهر شود، به شما امکان می دهد تا روی تغییرات لازم در ذهن ناخودآگاه خود کار کنید (قدرت آن را نباید دست کم گرفت).
4- استراحت کنید و بخوابید
در مطالعات خود در مورد نوروپلاستی یا ظرفیت پذیری عصبی، نورمن دوید “اثر دوشنبه” را مشاهده کرد. وی متوجه شد که ساز و کارهای ظرفیت پذیری که روز دوشنبه در مقابل جمعه در مغز شرکت کنندگان اتفاق می افتد، تفاوت قابل توجهی دارد. در حالی که تغییرات روز جمعه بیشتر به تقویت مسیرهای عصبی مربوط می شد، تغییرات روز دوشنبه بیشتر مربوط به شکل گیری موارد جدید بود که شکل گیری آن ها بیشتر به طول می انجامید، اما ماندگارتر بودند.
به بیان ساده تر، داشتن مغز با آرامش، لزوماً به شما کمک نمی کند تا سریعتر چیزها را یاد بگیرید، اما به شما کمک می کند تغییرات دائمی تری داشته باشید! خواب کافی، مدیتیشن و سخت نگرفتن و تحت فشار قرار ندادن خودتان می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.
وقتی صحبت از نوروپلاستیسیته می شود، یادگیری نحوه اتفاق افتادن آن مهم است. تکنیک های مناسب را برای خود پیدا کنید، از آنها استفاده کنید و در نهایت نتایج را مشاهده کنید – علم در کنار شما است!
برای اطلاعات بیشتر ویژه هفته آگاهی از مغز به وبسایت موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
lifehack.org
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.