بیماری دو قطبی از چه سنی شروع میشود با هم بشنویم:
اختلال دوقطبی یک بیماری روانی است که با نوسانات شدید خلقی مشخص می شود. این اختلال بر حدود 2 درصد از جمعیت جهان تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به اختلالات دوقطبی دوره های افسردگی و دوره های مانیا را تجربه می کنند. دوره های افسردگی شبیه به علائم اختلال افسردگی عمده هستند، در حالی که دوره های مانیا با خلق و خوی بالا، انرژی افزایش یافته و رفتار تحریک پذیر مشخص می شوند. اما سوال این است که بیماری دو قطبی از چه سنی شروع میشود؟
بیماری دو قطبی از چه سنی شروع میشود
سن شروع بیماری دوقطبی معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی است. با این حال اختلال دوقطبی میتواند در هر سنی رخ دهد، اگرچه اغلب در سنین 15 تا 19 سالگی ایجاد میشود و به ندرت بعد از 40 سالگی ایجاد میشود. احتمال ابتلا به اختلال دوقطبی مردان و زنان از هر زمینهای به یک اندازه است.
حدود 75 درصد از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی اولین دوره افسردگی خود را قبل از 25 سالگی تجربه می کنند. حدود 25 درصد از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی اولین دوره مانیا خود را قبل از 25 سالگی تجربه می کنند.
اگر به اختلال دوقطبی مبتلا هستید می توانید به بهترین روانپزشکان ما در شیراز مراجعه کنید. با ما در تماس باشید: 09172030360 07136476172
دوقطبی شامل دو مرحله است: افسردگی و شیدایی:
افسردگی
دو قطبی ممکن است در ابتدا افسردگی بالینی تشخیص داده شود قبل از اینکه یک دوره شیدایی در آینده (گاهی سالها بعد) داشته باشید، پس از آن ممکن است اختلال دوقطبی تشخیص داده شود.
در طول یک دوره افسردگی، ممکن است احساس بی ارزشی شدیدی داشته باشید که به طور بالقوه می تواند به افکار خودکشی منجر شود.
اگر احساس خودکشی یا علائم شدید افسردگی دارید، در اسرع وقت با پزشک، هماهنگ کننده مراقبت یا خدمات اورژانسی بهداشت روان تماس بگیرید.
شیدایی
در طول مرحله شیدایی اختلال دوقطبی، ممکن است احساس شادی کنید و انرژی، برنامهها و ایدههای بلندپروازانه زیادی داشته باشید. ممکن است مقدار زیادی پول را برای چیزهایی خرج کنید که توانایی پرداخت آن را ندارید.
عدم تمایل به خوردن یا خوابیدن، سریع صحبت کردن و به راحتی اذیت شدن نیز از ویژگی های رایج این مرحله است.
ممکن است احساس خلاقیت زیادی داشته باشید و مرحله شیدایی دوقطبی را به عنوان یک تجربه مثبت ببینید. با این حال، ممکن است علائم روان پریشی را نیز تجربه کنید،مثلا چیزهایی را می بینید یا می شنوید که وجود ندارند یا به چیزهایی که درست نیستند اعتقاد پیدا می کنید.
عوامل موثر در شروع بیماری دوقطبی
علت دقیق اختلال دوقطبی ناشناخته است، اگرچه اعتقاد بر این است که تعدادی از چیزها میتوانند باعث ایجاد یک دوره شوند. تصور می شود استرس شدید، مشکلات طاقت فرسا و رویدادهای تغییر دهنده زندگی و همچنین عوامل ژنتیکی و شیمیایی در این امر نقش دارند.
عوامل مختلفی می توانند در شروع بیماری دوقطبی نقش داشته باشند، از جمله:
- ژنتیک: بیماری دوقطبی یک بیماری ژنتیکی است. اگر یکی از والدین مبتلا به اختلال دوقطبی باشد، احتمال ابتلای فرزند به این اختلال 15 تا 30 درصد است.
- محیط: عوامل محیطی نیز می توانند در شروع بیماری دوقطبی نقش داشته باشند. این عوامل عبارتند از:
- استرس
- مصرف مواد مخدر
- ضربه مغزی
علائم بیماری دوقطبی
علائم بیماری دوقطبی به دو دسته تقسیم می شوند:
- علائم دوره افسردگی
- خلق افسرده یا غمگین
- از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیت هایی که قبلاً لذت بخش بودند
- کاهش وزن یا افزایش وزن غیرقابل توضیح
- مشکل در خواب یا خواب بیش از حد
- خستگی یا بی حالی
- کندی یا تحریک پذیری
- احساس بی ارزشی یا گناه
- مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
- افکار خودکشی یا مرگ
- علائم دوره مانیا
- خلق و خوی بالا، سرخوشی یا تحریک پذیری
- افزایش انرژی یا فعالیت
- کاهش نیاز به خواب
- پرحرفی یا سخنرانی سریع
- پرش افکار
- افزایش اشتها یا پرخوری
- رفتار پرخطر یا ریسک پذیر
- توهمات یا هذیان
تشخیص بیماری دوقطبی
تشخیص بیماری دوقطبی بر اساس علائم بالینی فرد و مصاحبه با او انجام می شود. در برخی موارد، ممکن است نیاز به انجام آزمایشات خون یا تصویربرداری از مغز باشد.
درمان بیماری دوقطبی
درمان بیماری دوقطبی معمولاً شامل دارو درمانی و روان درمانی است. داروهای ضد افسردگی و متعادل کننده خلقی برای کنترل علائم بیماری دوقطبی استفاده می شوند. روان درمانی نیز می تواند به افراد مبتلا به اختلال دوقطبی کمک کند تا مهارت های مقابله ای را بیاموزند و از عود بیماری جلوگیری کنند.
نتیجه گیری
بیماری دوقطبی یک بیماری جدی است که می تواند تأثیر قابل توجهی بر زندگی فرد داشته باشد. تشخیص و درمان زودهنگام این بیماری می تواند به بهبود کیفیت زندگی و پیشگیری از عواقب جدی کمک کند. اگر شما یا یکی از عزیزانتان علائم بیماری دوقطبی را تجربه می کنید، مهم است که هر چه سریعتر به دنبال کمک باشید.
نکات مهم
- بیماری دوقطبی یک بیماری ژنتیکی است، اما عوامل محیطی نیز می توانند در شروع آن نقش داشته باشند.
- سن شروع بیماری دوقطبی معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی است.
- علائم بیماری دوقطبی به دو دسته علائم دوره افسردگی و علائم دوره مانیا تقسیم می شوند.
- تشخیص بیماری دوقطبی بر اساس علائم بالینی فرد و مصاحبه با او انجام می شود.
- درمان بیماری دوقطبی معمولاً شامل دارو درمانی و روان درمانی است.
منابع
- American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
- National Institute of Mental Health. (2023, July 20). Bipolar disorder. Retrieved from https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.