تحقیقات در مدل های حیوانی نشان می دهد که تعادل دوباره التهاب زودرس مغز ممکن است پیشرفت بیماری آلزایمر را کند کند. تحقیق جدید زمینه ای برای تحقیقات آینده را روشن می کند که ممکن است به دانشمندان در ایجاد مداخلات اولیه برای مقابله با پیشرفت آلزایمر کمک کند.
بیماری آلزایمر
طبق مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیماری آلزایمر یک بیماری عصبی است که مغز فرد را تحت تأثیر قرار می دهد. این شایع ترین نوع زوال عقل است و در سال 2014 حدود 5 میلیون نفر در ایالات متحده مبتلا شده اند. افراد مبتلا به این بیماری به طور معمول بالای 60 سال سن دارند.
آلزایمر ممکن است با تجربه علائمی مانند از دست دادن حافظه خفیف شروع شود، اما ممکن است به یک ناتوانی کامل در پاسخ به محیط خود برسد.
هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث بیماری آلزایمر می شود، اما دانشمندان فکر می کنند که این احتمالاً نتیجه عوامل بیشماری است، از جمله سن یک فرد، مشخصات ژنتیکی و احتمالاً آموزش، رژیم و محیط زیست.
هیچ درمان شناخته شده ای برای آلزایمر وجود ندارد، این بدان معناست که درمان ها به طور معمول در کمک به یک فرد برای مدیریت علائم و کند کردن پیشرفت بیماری متمرکز می شوند.
التهاب عصبی
به گفته دکتر کاترینا اسکودری، استادیار داروسازی و سم شناسی از دانشگاه ساپینزا رم ایتالیا و همکاران وی، علامت های زیر برای بیماری آلزایمر در مغز فرد وجود دارد.
رسوب پپتیدهای بتا آمیلوئید در فضای اطراف سلولهای عصبی شخص و تولید پروتئین ها در نورون ها و به دنبال آن التهاب عصبی.
نقش التهاب عصبی در تحقیقات اولیه سال 2015 توسط پروفسور مایکل تی. هنکا، از بخش مغز و اعصاب، بیمارستان دانشگاه بون، آلمان، و همکارانش برجسته شد.
شواهدی مبنی بر “درگیری زودرس و اساسی التهاب در پاتوژنز بیماری وجود دارد”.
این نوعی التهاب عصبی اولیه است که نویسندگان مطالعه جدید می خواستند به تفصیل بر روی آن تحقیق کنند.
به گفته دکتر اسکودری و همکاران وی، التهاب به دلیل واکنش ایمنی بدن در برابر رسوب اولیه غیر طبیعی در سلولهای مغزی، بخش مهمی از بیماری آلزایمر است.
با این حال، به جای بهتر کردن اوضاع، این واکنش ایمنی که باعث التهاب می شود می تواند به سرعت پیشرفت کند تا جایی که باعث پیشرفت بیماری آلزایمر شود.
به گفته دکتر اسکودری، “مداخله در اولین مرحله از بیماری، هنگامی که تغییرات سلولی و مولکولی در حال حاضر انجام شده است، اما هنوز آسیب بزرگی به مغز رخ نداده است، می تواند راهی برای کاهش تعداد افرادی که به پیشرفت دمانس کامل آلزایمر دچار می شوند، باشد.”
تعادل بین التهاب عصبی
به عنوان یک نتیجه، دکتر اسکودری و همکارانش مدلهای in vitro و in vivo آلزایمر را توسعه دادند تا ببینند که چگونه تغییر التهاب عصبی زودرس ممکن است بر بیماری آلزایمر تأثیر بگذارد.
آنها دریافتند که تعادل عصبی در التهاب مجدد ممکن است پیشرفت بیماری آلزایمر را کند کند.
این نویسندگان بر نقش سلولهای گلیال، که سلولهای عصبی در مغز را احاطه کرده و محققان فکر می کنند برای توسعه بیماری آلزایمر نقش اساسی دارند، متمرکز شدند.
“نتایج نشان می دهد که التهاب عصبی در بیماری آلزایمر پدیده ای بسیار پیچیده است که می تواند در پیشرفت بیماری تغییر کند و براساس عواملی مانند منطقه مغزی آسیب دیده متفاوت باشد.”
“ما امیدواریم که این یافته ها دانشمندان را وادار کند تا در اولین مراحل بیماری، التهاب عصبی را در مراحل اولیه بیماری، که ممکن است یک هدف مهم دارویی باشد، بررسی کنند.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Medical News Today
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.