بر اساس یک مطالعه جدید منتشر شده در ژورنال Neurology، مجله پزشکی آکادمی عصب شناسی آمریکا، افرادی که سطح امگا 3 بالاتری در سنین میانسالی دارند ممکن است نسبت به افرادی که سطوح پایین امگا 3 دریافت می کنند برتری داشته باشند.
این مطالعه توسط محققان دانشگاه بهداشت تگزاس در سن آنتونیو، تگزاس انجام شد که دغدغه کمبود تحقیق در مورد اینکه چگونه امگا 3 می تواند بر افراد در میانسالی تأثیر بگذارد را داشتند.
امگا 3: چیزهایی که باید بدانید
با توجه به مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH)، اسیدهای چرب امگا 3 “گروهی از اسیدهای چرب غیر اشباع هستند که برای تعدادی از عملکردهای بدن مهم هستند. اسیدهای چرب امگا 3 علاوه بر نقشی که در سلامت قلب و عملکرد شناختی دارند، بخشی از غشای سلولی هستند و بر عملکرد سلولی تأثیر میگذارند.
همانطور که پروفسور استوارت فیلیپس در طی پادکست Live Long and Master Aging اشاره کرد، “برخی از چربیهایی که مصرف میکنیم، به ویژه امگا 3 یا اسیدهای چرب غیراشباع با زنجیره بلند، در واقع همانهایی هستند که ما از آن به عنوان چربیهای ضروری یاد میکنیم. ما باید آنها را در رژیم غذایی خود داشته باشیم زیرا توانایی ساختن آنها را نداریم.”
پروفسور فیلیپس مدیر مرکز تعالی فعالیت بدنی در دانشگاه مک مستر در انتاریو، کانادا است.
مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH) سه نوع اسید چرب امگا 3 را فهرست می کند: آلفا لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA).
توصیه روزانه برای اسید چرب امگا 3 ALA برای بزرگسالان و افرادی که باردار یا شیرده هستند:
- مردان 1.6 گرم
- زنان 1.1 گرم
- زنان باردار 1.4 گرم
- زنان شیرده 1.3 گرم
این توصیه فقط برای امگا 3 از نوع ALA است زیرا کارشناسان هنوز توصیه هایی برای دو اسید چرب دیگر ارائه نکرده اند.
در حالی که افراد می توانند مکمل های امگا 3 مصرف کنند، این مکمل در تعدادی از غذاها نیز وجود دارد. برخی از منابع خوب امگا 3 شامل ماهی (مانند ماهی سالمون و تن) و آجیل و دانه ها (دانه چیا و دانه کتان) است.
مطالعه تاثیر امگا 3
محققان 2183 مرد و زن با میانگین سنی 46 سال را مورد مطالعه قرار دادند. آنها افرادی که زوال عقل یا سابقه سکته مغزی داشتند را از گروه شرکت کنندگان خود حذف کردند.
محققان با استفاده از نمونه خون، ترکیب اسیدهای چرب هر شرکت کننده را تجزیه و تحلیل کردند. شرکت کنندگان همچنین با اسکن مغزشان با استفاده از فناوری MRI موافقت کردند.
محققان به مطالعه حجم ماده خاکستری و سفید موجود در مغز، به ویژه در هیپوکامپ، علاقه مند بودند. هیپوکامپ در یادگیری و حافظه نقش دارد و کاهش حجم می تواند به زوال عقل احتمالی اشاره کند.
شرکت کنندگان همچنین تحت ارزیابی عصبی قرار گرفتند. این آزمون ها تفکر انتزاعی، سرعت پردازش، عملکرد اجرایی و حافظه اپیزودیک تاخیری شرکت کنندگان را اندازه گیری کردند.
امگا 3 و سلامت مغز
محققان تقریباً 25 درصد از شرکت کنندگان را در گروه سطح امگا 3 پایین قرار دادند که سطح اسیدهای چرب امگا 3 در خون آنها کمتر از 4 درصد بود. میانگین این گروه 4/3 درصد بود.
بقیه شرکت کنندگان در گروه سطح امگا 3 بالا قرار گرفتند. متوسط سطح امگا 3 آنها 5.2٪ بود.
با مقایسه نمونههای خون، نتایج MRI و ارزیابیهای عصبی، نویسندگان مطالعه به این نتیجه رسیدند که سطوح بالاتر اسیدهای چرب امگا 3 با حجم بیشتر هیپوکامپ و استدلال انتزاعی بهتر مرتبط است.
محققان مشاهده کردند که افراد در گروه سطح امگا 3 بالا حجم ماده خاکستری بالاتر، نمرات خواندن بهتر و نمرات استدلال منطقی کمی بالاتری داشتند.
در مقابل، افراد در گروه سطح امگا 3 پایین نسبت به گروه سطح امگا 3 بالاتر، کمتر مدرک دانشگاهی داشتند و بیشتر سیگاری بودند و دیابت داشتند.
این مطالعه اکتشافی نشان می دهد که سطوح امگا 3 بالاتر خون با حجم هیپوکامپ بیشتر و عملکرد بهتر در استدلال انتزاعی مرتبط است، حتی در بزرگسالان میانسال از نظر شناختی سالم، که نقش احتمالی را در بهبود انعطاف پذیری شناختی نشان می دهد.
پروفسور Claudia L. Satizabal، نویسنده این مطالعه گفت: “این نتایج باید با تحقیقات بیشتری تایید شود، اما هیجان انگیز است که سطوح امگا 3 می تواند در بهبود انعطاف پذیری شناختی، حتی در افراد میانسال، نقش داشته باشد.”
پروفسور ساتیزابال استادیار دپارتمان علوم بهداشت جمعیت در UT Health San Antonio, TX است.
رژیم غذایی و سلامت مغز
نویسندگان خاطرنشان کردند که سایر محققان مطالعات مشابهی را در جمعیتهای مسن انجام دادهاند، اما معتقدند که باید دید مکملهای امگا 3 چه تأثیراتی بر افراد در میانسالی دارند زیرا آنها شروع به تجربه زوال شناختی میکنند.
به گفته نویسندگان، «یکی از چالشهای اصلی برای برخی از این مطالعات ممکن است این باشد که مداخلات غذایی برای بهبود قابل توجهی در شرکتکنندگان دارای علائم، شاید خیلی دیر انجام شود، زیرا تغییرات شناختی ممکن است در 15 تا 20 سال گذشته به خوبی ایجاد شود.»
بهبود رژیم غذایی یکی از راههای ارتقای سلامت مغز است. مردم می توانند تاب آوری شناختی خود را بهبود بخشند و به طور بالقوه از زوال عقل با برخی تغییرات ساده جلوگیری کنند. رژیم غذایی آنها می تواند تأثیر زیادی بر سلامت عمومی داشته باشد.
هر کاری که انجام میدهیم و هر چیزی که مصرف میکنیم بر مغز ما تأثیر میگذارد.
مطالعات متعددی انجام شده است که تأثیرات غذا و نوشیدنی را بر سلامت و عملکرد کلی مغز برجسته میکند. مشخص شده است که اسیدهای چرب امگا 3 برای بهبود عملکرد ذهنی و همچنین حمایت از یک برنامه سلامت کلی در هنگام در نظر گرفتن آسیب شناسی بیماری مانند اختلالات خلقی و سایر مواردی که بر یادگیری و حافظه تأثیر می گذارند، مفید هستند.
در حالی که این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز دارد، “تعادل در مصرف امگا 3 احتمالا کلیدی است و اعتدال به نسبت مولکول های دیگر (مانند چربی های اشباع شده و غذاهای بسیار فرآوری شده) برای دستیابی به اثرات مثبت خالص ضروری است.”
مطالب جدید را دنبال کنید
مطالب و اخبار علمی جدید پیرامون سلامت روان هر روز به طور رایگان در سایت سلامت مغز دانا قابل دسترسی است. و حتی اگر مطالبی مستقیماً با مشکلات شما مرتبط نباشد، باز هم میتوانید از آن چیزهایی بیاموزید. کمی وقت بگذارید و در مورد موضوعاتی که برای سلامت روانتان مهم است تحقیق کنید. آگاهی فراتر از خودتان است و می تواند ابزارهای مناسبی را برای درک بهتر دیگران در اختیار شما قرار دهد.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.