اضطراب پس از زایمان نگرانی و استرس بیش از حد در مورد رفاه کودکان است که برخی از والدین آن را تجربه می کنند. این برای والدین در مورد فرزند اول نسبتاً رایج است و بسیاری از افراد تا حدی آن را تجربه می کنند.
معمولاً از والدین، به ویژه والدینی که برای اولین بار نوزادی در خانه دارند، انتظار می رود که در مورد چیزهایی احساس اضطراب کنند. به عنوان مثال، ممکن است نگران این باشند که آیا کودکشان زیاد می خوابد یا به اندازه کافی غذا می خورد. بنابراین اگر آنها بیش از حد گریه می کنند، وقتی شما به تازگی پدر یا مادر شدید، هر چیز کوچک می تواند مشکل بزرگی به نظر برسد.
خوشبختانه، این اضطراب والدین اغلب از بین می رود، یا حداقل با گذشت زمان بهتر می شود، و به عنوان والدین تجربه بیشتری در مورد کودک خود به دست می آورید، به خصوص زمانی که چند فرزند دیگر داشته باشید.
اضطراب پس از زایمان در یک نگاه
اضطراب پس از زایمان چیزی است که بسیاری از والدین تجربه می کنند، اما در نهایت با کسب تجربه بیشتر و احساس راحتی و اطمینان بیشتر در نقش خود به عنوان مراقب کاهش می یابد. هنگامی که اضطراب والدین شدید یا طولانی مدت باشد، می تواند بر توانایی والدین برای عملکرد تأثیر بگذارد، ناراحتی ایجاد کند و ممکن است خطر ابتلا به اختلال اضطرابی را در کودک افزایش دهد. در حالی که چنین احساساتی می تواند چالش برانگیز باشد، استراتژی های خودیاری و درمان های حرفه ای وجود دارد که می تواند کمک کند.
علائم اضطراب پس از زایمان
علائم و نشانه های اضطراب پس از زایمان عبارتند از:
- هر زمان که از فرزندتان جدا می شوید، بسیار مضطرب می شوید
- اغلب تصور می کنید که آنها به کمک شما نیاز دارند
- محافظت بیش از حد و تلاش برای محافظت از کودک در برابر موقعیت هایی که باعث ترس می شود
- زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد امکان اتفاقی برای فرزندتان کنید
- جستوجوی مداوم اطلاعات آنلاین یا کتابها برای پاسخ به سؤالات والدین، سلامت یا رشد مرتبط با نگرانیهای شما
- تخمین بیش از حد احتمال تصادف یا صدمات برای فرزندتان
- نادیده گرفتن نیازهای خود، زیرا درگیر نگرانی در مورد فرزندتان هستید
- در مورد نگرانی های خود با دیگران صحبت کنید، اغلب در حضور فرزندتان
چنین علائمی با علائم دیگر اضطراب از جمله بی قراری، خستگی، تحریک پذیری، دردهای عضلانی و مشکلات خواب همراه است.
اضطراب یکی از شایع ترین مشکلات سلامت روان برای بزرگسالان است که تقریباً 31.1٪ از افراد بالای 18 سال را در مقطعی از زندگی تحت تأثیر قرار می دهد.
اضطراب والدین شامل ترس و اضطراب بیش از حد در مورد سلامت جسمی، اجتماعی، عاطفی یا شناختی کودک است. والدین ممکن است نگران چیزهایی مانند بیماری ها، نقاط عطف رشد، دوستی ها، قلدری و عملکرد در مدرسه باشند.
با این که در والدین جدید شایع تر است، اما اضطراب والدین می تواند بر افراد دارای فرزند در هر سنی تأثیر بگذارد.
علل شایع اضطراب پس از زایمان
برخی از والدین مدام مضطرب هستند و در مورد چیزهایی احساس استرس می کنند، مثلاً فرزندشان:
- آیا نقاط عطف رشد خود را به موقع انجام می دهد
- زمان زیادی را در مهدکودک و خارج از خانه می گذراند
- دوستان کافی دارد
- در معرض مواد شیمیایی بیش از حد در محیط خود مانند BPA، فتالات، VOCs، جیوه، یا دود است.
- نمرات به اندازه کافی خوب می گیرد
- ورزشکار خوبی است
- غذاهای مغذی نمی خورد و اضافه وزن دارد
- در مدرسه مورد آزار و اذیت قرار می گیرد
و با همه چیزهایی که ممکن است در اینترنت بخوانند، والدین حتی می توانند در مورد تصمیم گیری برای واکسینه کردن فرزندانشان و محافظت در برابر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن نگران باشند.
سایر عوامل ایجاد اضطراب پس از زایمان
البته، تقریباً هر مشکلی می تواند منبعی برای اضطراب والدین باشد. از کودکی پیش دبستانی که در نیمه شب از خواب بیدار می شود تا کودک نوپایی که نمی خواهد آموزش ببیند.
در حالی که اینها مشکلات عادی والدینی هستند که بسیاری از ما با آن روبرو هستیم، اضطراب معمولاً زمانی ایجاد می شود که والدین احساس می کنند که این مشکل هرگز حل نخواهد شد.
وقتی والدین شروع به اینگونه فکر کردن می کنند، به راحتی می توان فهمید که چگونه می توانند دچار استرس و اضطراب شوند، به خصوص اگر فکر کنند دیگر هرگز در طول شب نخواهند خوابید یا اینکه فرزندشان قرار است مهدکودک را شروع کند و باز هم آموزش نبیند. شب ادراری، عصبانیتهای مکرر و غذا خوردن از دیگر مسائل مربوط به والدین است که اغلب منجر به اضطراب والدین میشود.
علاوه بر مسائل رایج والدین، پول منبع بزرگ دیگری از اضطراب است. برای مدت طولانی، والدین باید نگران باشند که آیا میتوانند به اندازه کافی پس انداز کنند تا فرزندانشان را به یک مدرسه خوب بفرستند. امروزه، والدین بیشتر و بیشتر باید نگران مسائل مالی برای برآوردن احتیاجات روزمره یا حتی حفظ یا یافتن شغل باشند.
نگرانی در مورد پول و اقتصاد کشور نیز برای بسیاری از والدین نگرانی برای آینده فرزندشان ایجاد می کند. آیا وقتی بچه های ما بزرگ شدند، شغلی مناسب برایشان وجود خواهد داشت؟
اثرات اضطراب پس از زایمان
اضطراب و استرس والدین می تواند آسیب جدی به سلامت و تندرستی وارد کند. استرس و اضطراب خطر ابتلا به تعدادی از بیماری های جدی را افزایش می دهد، از جمله:
- اختلالات خود ایمنی
- بیماری قلب و عروقی
- افسردگی
- دیابت
- فشار خون بالا
- چاقی
تجربه اضطراب والدین همچنین می تواند خطر ابتلا به افسردگی، مشکلات مصرف مواد و سایر اختلالات سلامت روان را افزایش دهد.
چگونه اضطراب والدین بر کودکان تأثیر می گذارد
تحقیقات همچنین نشان میدهد که اضطراب والدین ممکن است خطر ابتلای کودکان به اختلالات اضطرابی را افزایش دهد. اختلالات اضطرابی تا حدی ارثی هستند و شواهد همچنین نشان میدهند که مدلسازی رفتارهای اضطرابی در خانه میتواند این خطر را افزایش دهد.
یک بررسی در سال 2019 نشان داد که داشتن والدین مبتلا به اختلال اضطراب خطر ابتلای کودک به اختلال اضطرابی را افزایش میدهد.
استراتژی هایی برای کمک به شما در مقابله
برای کمک به مقابله با استرس و اضطراب والدین، مهم است که به خاطر داشته باشید که تقریباً هر والدینی به این نوع چیزها فکر می کند و حتی گاهی نگران آنها است، مهم نیست فرزندانشان چقدر باهوش هستند، چقدر پول دارند. ، یا چقدر آینده آنها ممکن است درخشان به نظر برسد.
و نگرانی در مورد فرزندانمان و آینده آنها چیز جدیدی نیست. کتاب والدین مضطرب: تاریخچه کودکپروری مدرن، نظرسنجیهایی را در دهه 1930 توصیف میکند که در آن والدین فهرست طولانی نگرانیهای خود را رتبهبندی کردند و قرن بیستم را به عنوان «قرن اضطراب در مورد کودک و کفایت والدین» توصیف میکند.
متأسفانه، ما در قرن بیست و یکم از آن چرخه اضطراب والدین خارج نشده ایم. میتوانید کمک بگیرید و سعی کنید والدینی کمتر مضطرب باشید:
با همسر خود صحبت کنید
با شریک زندگی خود بیشتر صحبت کنید، به خصوص در مورد چیزهایی که نگران آنها هستید، همچنین در مورد مسائل روزمره.
پشتیبانی اجتماعی را پیدا کنید
با سایر والدین، از جمله دوستان و اعضای خانواده، در مورد مسائلی که با آنها روبرو هستید و چیزهایی که نگران آنها هستید صحبت کنید. این امر مخصوصاً برای پدرانی که به ندرت در مورد این نوع مسائل با دوستان خود یا پدران دیگر صحبت می کنند بسیار مهم است.
این اغلب مفید است که به سادگی بدانیم که افراد دیگر در حال گذراندن موارد مشابه هستند و نگرانی های مشابهی دارند.
از کمک متخصص استفاده کنید
برای مشکلات والدینی که خودتان با آنها راحت نیستید یا بهتر نمیشوند، خواه در مورد آموزش درباره غذا خوردن و دستشویی، مشکلات خواب یا گاز گرفتن کودک نوپا باشد، کمک حرفهای بگیرید.
خودمراقبتی را تمرین کنید
با خوب غذا خوردن، خواب راحت و ورزش کردن، به خصوص زمانی که احساس نگرانی و اضطراب مضاعف می کنید، به خوبی از خود مراقبت کنید.
چه زمانی باید کمک گرفت
اگر استرس و اضطراب شما باعث ایجاد علائم شدید یا طولانی مدت می شود به طوری که خوابیدن یا انجام فعالیت های روزانه شما سخت می شود، از پزشک، روانشناس یا روانپزشک خود کمک حرفه ای بخواهید.
درمان های موثری در دسترس هستند که می توانند به کاهش علائم اضطراب کمک کنند. درمان شناختی-رفتاری (CBT) نوعی از درمان است که می تواند به ویژه برای اضطراب مفید باشد. این رویکرد شامل شناسایی و تغییر الگوهای فکری منفی است که به احساس اضطراب کمک می کند. دارو نیز ممکن است در برخی موارد مفید باشد.
درمان اضطراب پس از زایمان
با جستجوی کمک حرفه ای برای اضطراب والدین، می توانید:
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت و شروع سفر خود به سمت بهبودی، اینجا کلیک کنید.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.