آیا قرص ویاس اعتیاد آور است؟ با هم بشنویم:
سوالی که برخی مراجعین به کلینیک سلامت مغز میپرسند این است که آیا قرص ویاس اعتیاد آور است؟ ویاس (Vyvanse) هم یک داروی محرک سیستم عصبی مرکزی و هم یک داروی جدول II طبق گفته اداره مبارزه با مواد مخدر است. به این ترتیب، هم کاربردهای درمانی دارد و هم با احتمال سوء استفاده و وابستگی همراه است.
نگاهی دقیق تر به این محرک تجویزی و عوارض جانبی آن بیندازیم. در مورد معیارهایی که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی برای تشخیص اختلال مصرف محرک استفاده می کنند، و گزینه های درمانی مختلف موجود برای اعتیاد به ویاس بیشتر بدانید.
بر اساس نظرسنجی ملی در مورد مصرف مواد مخدر و سلامت، 3.7 میلیون نفر در سال گذشته از داروهای محرک نسخه ای مانند ویاس سوء استفاده کرده اند.
گاهی اوقات از این محرک ها برای تقویت عملکرد شناختی، سوء استفاده می شود. کاهش وزن، و بهبود حافظه. اما واقعیت این است که استفاده از محرک های تجویزی در واقع به طور منفی با عملکرد تحصیلی مرتبط است، به این معنی که علیرغم تصورات، احتمالاً از نظر تحصیلی به شما کمکی نخواهد کرد. بهعلاوه، تحقیقات نشان میدهد که دانشآموزانی که از محرکها سوء استفاده میکنند، میزان بالایی از مصرف مواد دیگر را دارند و عملکرد خوبی ندارند.
علاوه بر این، هنگامی که ویاس به عنوان درمانی برای کاهش وزن استفاده می شود، در واقع می تواند خطرناک باشد. طبق هشدارهای روی برچسب دارو، انجام این کار با اثرات جدی قلبی عروقی همراه بوده است.
ذکر این نکته ضروری است که ویاس که در سال 2007 تایید شد، از نظر ساختار شیمیایی و فعالیت دارویی تا حدودی در بین سایر محرک های تجویزی منحصر به فرد است.
ویاس برای فعال شدن نیاز به عبور از دستگاه گوارش دارد، که ممکن است توانایی سو استفاده نادرست از آن را با اسنیف یا تزریق محدود می کند. همچنین خواص فارماکوکینتیک دارو پتانسیل سوء مصرف خوراکی آن را نیز محدود می کند. بنابراین، حتی اگر دوز زیادی از طریق خوراکی در مدت زمان کوتاهی مصرف شود، جذب این دارو به تاخیر می افتد، که باعث می شود سرخوشی ناشی از سو مصرف آن کاهش یابد.
با این حال، به جرات می توان گفت که ویاس اعتیاد آور است و دارای پتانسیل وابستگی است و حتی می تواند در برخی موارد سوء استفاده عمدی و در نتیجه مصرف بیش از حد، منجر به مرگ شود.
عوارض جانبی ویاس
علاوه بر اثرات درمانی، ویاس میتواند عوارض جانبی مختلفی داشته باشد، حتی برای کسانی که آن را برای درمان ADHD و اختلالات پرخوری مصرف میکنند.
شایع ترین عوارض جانبی گزارش شده استفاده از ویاس برای ADHD (در بزرگسالان، کودکان و نوجوانان) و برای اختلال پرخوری (در بزرگسالان) عبارتند از:
- اضطراب
- بیخوابی.
- تحریک پذیری.
- افزایش ضربان قلب.
- سرگیجه.
- خشک شدن دهان.
- حالت تهوع، استفراغ.
- اسهال، یبوست.
- درد بالای شکم.
- بی اشتهایی
- کاهش اشتها و وزن.
علاوه بر این، ویاس خطرات جدی مشکلات قلبی عروقی را دارد، از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون، و همچنین واکنش های جدی تر مانند سکته مغزی، حمله قلبی و مرگ ناگهانی در افرادی که مشکلات قلبی دارند.
واکنش های روانپزشکی نامطلوب نیز ممکن است رخ دهد. ویاس ممکن است در افرادی که سابقه قبلی این مشکلات را ندارند باعث علائم سایکوتیک یا شیدایی شود و می تواند علائم را در افرادی که از قبل روان پریشی دارند تشدید کند.
برچسب هشدار ویاس همچنین نشان می دهد که عوارض جانبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سرکوب رشد در کودکان
- مشکلات گردش خون، مانند واسکولوپاتی محیطی و پدیده رینود.
- سندرم سروتونین، یک واکنش دارویی بالقوه تهدید کننده زندگی ناشی از مصرف بیش از حد سروتونین.
ویاس چقدر دوام می آورد؟
ویاس که برای تاثیر طولانی در طول روز طراحی شده است، می تواند تا 14 ساعت در بزرگسالان در صورت استفاده طبق دستورالعمل استفاده شود.
اعتیاد و سوء استفاده
بسیاری از مردم تصور می کنند ویاس ایمن است حتی اگر از آن سوء استفاده کنند! با این حال، به عنوان یک داروی جدول II، ویاس دارای پتانسیل سوء مصرف و وابستگی است. در واقع، ویاس اعتیاد آور است و هشدارهای روی برچسب دارویی آن نشان میدهد که استفاده از ویاس میتواند منجر به تحمل، وابستگی، اعتیاد، مصرف بیش از حد و مرگ شود.
علائم اعتیاد به ویاس
علائم و نشانه های سوء استفاده از محرک های سیستم عصبی مرکزی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بیش فعالی.
- بی قراری.
- بیخوابی.
- افزایش ضربان قلب، فشار خون و تعداد تنفس.
- پوست برافروخته.
- افزایش تعریق.
- مردمک های گشاد شده
- استفراغ.
- درد شکم.
- کاهش اشتها.
- از دست دادن هماهنگی
- لرزش.
اضطراب، پرخاشگری، خصومت، افکار خودکشی و قتل، و روان پریشی نیز در رابطه با سوء استفاده از ویوانس گزارش شده است.1
علائم و نشانه های اعتیاد به ویاس
تشخیص رسمی اعتیاد فقط توسط یک روانپزشک انجام می شود.
طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا (DSM-5)، یک فرد دارای سو مصرف محرک حداقل دو مورد از معیارهای زیر را در یک دوره 12 ماهه نشان می دهد:
- استفاده در دوزهای بالاتر یا برای مدت طولانی تر از آنچه در نظر گرفته شده بود.
- تمایل مداوم به استفاده یا تلاش های مکرر ناموفق برای کاهش یا توقف استفاده.
- صرف زمان زیادی برای تهیه دارو.
- هوس، اصرار یا میل به استفاده.
- استفاده مکرر که منجر به عدم انجام تعهدات در مدرسه، خانه یا محل کار می شود.
- ادامه استفاده علیرغم اثرات منفی بر زندگی اجتماعی و روابط بین فردی.
- کاهش فعالیت های تفریحی، کاری یا اجتماعی.
- استفاده مکرر در محیط ها یا موقعیت هایی که می تواند باعث آسیب فیزیکی شود.
- استفاده مداوم حتی با آگاهی از مشکلات جسمی و/یا روانی که احتمالاً در اثر استفاده ایجاد شده یا بدتر شده است.
مصرف بیش از حد ویاس (اوردوز)
همانند سایر محرکهای تجویزی، میتوان مصرف بیش از حد ویاس. علائم رایج مصرف بیش از حد محرک می تواند شامل موارد زیر باشد:
- گیجی.
- وحشت.
- پرخاشگری.
- توهمات
- افزایش خطرناک دمای بدن.
- تنفس سریع و پی در پی.
- آریتمی قلبی.
- رفلکس های بیش فعال
- درد و ضعف عضلانی.
- بی قراری.
- لرزش.
- تشنج.
علائم اضافی مصرف بیش از حد محرک میتواند شامل ضربان قلب نامنظم باشد که میتواند منجر به حمله قلبی، فشار خون بالا یا پایین غیرعادی، نارسایی گردش خون، مشکلات عصبی که میتواند به تشنج تبدیل شود، و مشکلات معده مانند حالت تهوع، استفراغ، اسهال و گرفتگی شکم. در نهایت، مصرف بیش از حد می تواند منجر به تشنج، نارسایی قلبی و مرگ شود.
اگر به دنبال راهکار های جایگزین یا غیر دارویی مانند تحریک مغز، برای ویاس هستید می توانید با ما در تماس باشید. 07136476172 09172030360
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.