بسیاری از مردم در سراسر جهان فلفل های تند را به غذاهای خود اضافه می کنند تا غذا طعم بهتری بگیرد.
اما آیا فلفل های تند برای سلامت مفید هستند و یا ممکن است خطراتی برای فرد بهمراه داشته باشند؟ بعضی از فلفل ها مشکلاتی برای فرد ایجاد می کند مانند فلفل کارولینا ریپر، که می تواند آسیب جدی و فوری ایجاد کند.
به عنوان مثال، در سال 2018، یک مرد در ایالات متحده که به خوردن کارولینای رپر اقدام کرده بود با سردرد بسیار شدید به بخش اورژانس مراجعه کرد
با این حال، اکثر مردم به انواع این فلفل های تند دسترسی ندارند. در عوض، در بیشتر غذاها از انواع بسیار ملایم تر استفاده می کنند – بعضی از آنها هنوز خیلی تند هستند- مانند جعفینوس، فلفل گیلاس، فلفل های کایین…
تحقیقات قبلی در مورد اثرات بالقوه فلفل های چیلی بر سلامت به طور کلی یافته های مثبت را نشان داده اند. به عنوان مثال، یک مطالعه بزرگ در سال 2017 که در مجله PLOS ONE بچاپ رسید نشان داد که خوردن فلفل قرمز خطر مرگ و میر را پایین تر می آورد.
ماده اصلی فعال در فلفل های تند، کپسایسین است، بنابراین احتمال دارد که این ترکیب نقش مهمی در تاثیر بالقوه فلفل بر سلامت داشته باشد.
به رغم یافته ها در مورد ارتباط میان مصرف فلفل قرمز و کاهش مرگ و میر، هیچ مطالعه ای در انسان به طور قطعی مشخص نکرده که چطور فلفل قرمز می تواند باعث کاهش عملکرد های شناختی شود.
در حال حاضر، یافته های یک مطالعه کوهورت طولی در یک جمعیت بزرگ چینی نشان می دهد که به طور مداوم خوردن مقدار زیادی فلفل قرمز می تواند باعث کاهش عملکردهای شناختی شود، و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل.
این تحقیق که در مجله Nutrients بچاپ رسیده ، شامل 4582 شرکت کننده در چین با سن بیش از 55 سال است. تیم تحقیقاتی توسط دکتر Zumin Shi، از دانشکده قطر در دوحه رهبری شد.
بیش از 50 گرم چیلی در روز بیشترین خطر را دارد
“مطالعات قبلی ما نشان داد مصرف چیلی برای کاهش وزن بدن و فشار خون مفید است، اما در این مطالعه، اثرات سوء بر شناخت در افراد مسن دیده شد.”
محققان دریافتند افرادی که بیش از 50 گرم چیلی در روز به طور منظم مصرف می کنند، تقریبا دو برابر خطر کاهش عملکرد های شناختی را دارند.
محققان در مقاله خود خاطرنشان می کنند: ” رژیم غذایی افراد مورد مطالعه، مصرف چیلی شامل هر دو فلفل تازه و خشک قرمز بود، اما شامل فلفل سیاه یا فلفل شیرین نبود.”
تیم همچنین اشاره کرد که شرکت کنندگانی که مقدار بیشتری از چیلی مصرف کرده بودند، درآمد مالی کمتری داشتند. آنها همچنین فعالیت های بدنی کمتری داشتند.
علاوه بر این، محققان معتقدند افرادی که BMI مناسب دارند ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به کپسایسین نسبت به افرادی که دارای اضافه وزن هستند داشته باشند.
یکی دیگر از عواملی که به نظر می رسد نقش مهمی در چگونگی مصرف فلفل تند دارد، سطح تحصیلات افراد بود. در پایان مقاله ، محققان خاطر نشان می کنند:
“در مطالعه ما اختلاف آماری بین میزان تحصیلات و مصرف فلفل تند وجود داشت، بنابراین ممکن است پایین بودن سطح تحصیلات به علت کاهش عملکردهای شناختی در اثر مصرف فلفل قرمز بوده باشد. “
به همین علت، محققان پیشنهاد می کنند که تحقیقات بیشتر باید به بررسی ارتباط بین سطح تحصیلات، و مصرف چیلی و خطر کاهش عملکرد های شناختی بپردازد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.