افسردگی چی هست؟
افسردگی یکی از رایج ترین انواع شرایط سلامت روان است و اغلب همراه با اضطراب ایجاد می شود. می تواند خفیف و کوتاه مدت یا شدید و طولانی مدت باشد. برخی از افراد تنها یک بار تحت تأثیر افسردگی قرار می گیرند، در حالی که برخی دیگر ممکن است چندین بار آن را تجربه کنند.
افسردگی می تواند منجر به خودکشی شود، اما زمانی که حمایت مناسب ارائه شود، می توان از آن پیشگیری کرد. این مهم است که بدانیم برای کمک به جوانانی که به فکر خودکشی هستند می توان کارهای زیادی انجام داد.
می تواند به عنوان واکنشی به چیزی مانند سوء استفاده، خشونت در مدرسه، مرگ یکی از نزدیکان یا مشکلات خانوادگی مانند خشونت خانگی یا فروپاشی خانواده رخ دهد. ممکن است فردی پس از استرس طولانی مدت دچار افسردگی شود.
افسردگی در کودکان و نوجوانان
افسردگی می تواند در کودکان و نوجوانان به صورت دوره های طولانی ناراحتی یا تحریک پذیری ظاهر شود. این بیماری در بین کودکان بزرگتر و نوجوانان بسیار رایج است، اما اغلب ناشناخته می ماند.
برخی از کودکان ممکن است بگویند که احساس «ناراحتی» یا «غمگینی» دارند. دیگران ممکن است بگویند که می خواهند به خود صدمه بزنند یا حتی خود را بکشند. کودکان و نوجوانانی که افسردگی را تجربه می کنند بیشتر در معرض خطر آسیب به خود هستند، بنابراین چنین پاسخ هایی باید همیشه جدی گرفته شود.
فقط از آنجایی که یک کودک غمگین به نظر می رسد، لزوماً به این معنی نیست که افسردگی دارد. اما اگر غم و اندوه دائمی شود یا در فعالیتهای اجتماعی عادی، علایق، کارهای مدرسه یا زندگی خانوادگی اختلال ایجاد کند، ممکن است به این معنی باشد که آنها به حمایت یک متخصص بهداشت روان نیاز دارند.
به یاد داشته باشید، فقط یک پزشک یا یک متخصص سلامت روان می تواند افسردگی را تشخیص دهد، بنابراین اگر نگران کودکی خود هستید، از مشاوره گرفتن از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود دریغ نکنید. برای دریافت مشاوره رایگان تخصصی با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
علائم و نشانه های افسردگی در کودکان
فیزیکی:
خستگی یا کم انرژی بودن، حتی در زمان استراحت
بی قراری یا مشکل در تمرکز
مشکل در انجام فعالیت های روزانه
تغییر در اشتها یا الگوی خواب
درد یا دردهایی که دلیل واضحی ندارند
عاطفی و ذهنی:
غم و اندوه مداوم، اضطراب یا تحریک پذیری
از دست دادن علاقه به دوستان و فعالیت هایی که معمولاً از آنها لذت می برند
دوری از دیگران و تنهایی
احساس بی ارزشی، ناامیدی یا گناه
ریسک هایی را که معمولاً نمی پذیرند می پذیرند
افکار خودآزاری یا خودکشی
راه هایی برای کمک به فرزندتان برای مقابله با احساس افسردگی
در اینجا مواردی وجود دارد که می توانید برای حمایت از فرزندتان انجام دهید، اگر فکر می کنید ممکن است افسرده باشد:
ببینید چه اتفاقی در حال رخ دادن است:
از آنها بپرسید که چه احساسی دارند و آشکارا بدون قضاوت یا توصیه به آنها گوش دهید. از افرادی مانند یک معلم مورد علاقه یا دوست صمیمی، بپرسید که آیا متوجه چیزی شده اند که ممکن است آنها را نگران کند یا در واکنش آنها به چیزها تغییر ایجاد کند یا خیر. در طول تغییرات مهم زندگی مانند شروع یک مدرسه جدید یا بلوغ، به رفاه آنها توجه ویژه ای داشته باشید.
با آنها وقت بگذرانید:
سعی کنید با صحبت کردن یا انجام فعالیت های متناسب با سن آنها محیطی گرم، اطمینان بخش و حمایتی ایجاد کنید که از آن لذت ببرند. به زندگی آنها علاقه نشان دهید، مثلاً بپرسید که روزشان در مدرسه چگونه بوده است یا اینکه درمورد دوستانشون با آنها صحبت کنید.
عادات مثبت او را تشویق کنید:
فرزندتان را تشویق کنید تا کارهایی که معمولاً از آن لذت می برد انجام دهد، به عادت های منظم غذا خوردن و خوابیدن پایبند باشد و فعال بماند. فعالیت بدنی راه مهمی برای تقویت خلق و خوی آنهاست. موسیقی میتواند تأثیر زیادی بر خلق و خوی ما داشته باشد، بنابراین سعی کنید آهنگهایی را با هم گوش دهید که به آنها احساس مثبتی نسبت به زندگی بدهد.
بگذارید احساس خودشان را بیان کنند:
بگذارید با شما صحبت کنند. با دقت به آنچه که در مورد احساسشان می گویند گوش کنید. هرگز کودک خود را برای به اشتراک گذاشتن تحت فشار نگذارید. در عوض می توانید سایر اشکال بیان خلاق مانند نقاشی، کاردستی یا نوشتن افکار و تجربیات آنها را تشویق کنید. یادداشتهای خلقی باعث میشود برخی از کودکان با مشاهده چیزهایی که باعث ناراحتی آنها میشوند، احساسشان تغییر کند. آنها همچنین می توانند یادآور جنبه های مثبت زندگی خود و چیزهایی باشند که به آنها افتخار می کنند.
از آنها در برابر محیط های استرس زا محافظت کنید:
سعی کنید کودک خود را از موقعیت هایی که ممکن است استرس بیش از حد، بدرفتاری یا خشونت را تجربه کند، دور نگه دارید. به یاد داشته باشید که رفتار و واکنش های سالم به استرس ها را در زندگی خود مدل کنید، از جمله تعیین مرزها و حفظ عادات مثبت مراقبت از خود.
وقتی احساس افسردگی می کنم، اجتماعی بودن می تواند چالش برانگیز باشد.
افسردگی تمام انگیزه ام را می گیرد. احساس می کنم تمام انرژی و باتری اجتماعی من از من گرفته شده است. انجام حداقل ها در هنگام افسردگی سخت است. فکر اجتماعی بودن در هنگام افسردگی حتی دشوارتر است.
اجتماعی بودن در هنگام افسردگی می تواند مفید باشد. زمانی که نوجوان بودم دوره طولانی افسردگی را پشت سر گذاشتم. برای من واقع بینانه نبود که در هنگام افسردگی از هر دور همی اجتماعی صرف نظر کنم. بعضی چیزها را نادیده گرفتم چون نمیتوانستم تختم را ترک کنم. اما سعی کردم تا جایی که میتوانم در فعالیتها شرکت کنم.
زیاد به خودم فشار نیاوردم. اگر روز سختی را سپری میکردم و نمیتوانستم به گردش اجتماعی که قرار بود بروم، سعی میکردم به خودم لطف کنم. مواقعی بود که چیزهایی را از دست دادم که نمی خواستم از دست بدهم، اما افسردگی من مانع شد.
فکر کردن به آینده همراه با افسردگی
متوجه شدم که برنامه ریزی خیلی از قبل، اجتماعی بودن را گاهی دشوارتر می کند. نمی دانستم حال و هوای من در هفته های آینده چگونه خواهد بود. لحظاتی را سپری میکردم که احساس افسردگی نمیکردم و با کسی برنامهریزی میکردم، فقط برای اینکه در آن روز احساس افسردگی نکنم. من به دلیل لغو برنامه های لحظه آخری احساس گناه زیادی کردم و نمی خواستم افراد زندگی ام را ناامید کنم. برنامه ریزی چند روز قبل یا برای همان روز برای من آسان تر شد که بگویم در آن روز چه احساسی دارم.
از روزهای خوب لذت ببرید. افسردگی روزهای بد زیادی به من داد. اما من را از داشتن روزهای خوب باز نداشت. اگر روزی احساس خوبی داشتم، سعی میکردم به خودم فشار بیاورم تا اجتماعی باشم. احاطه کردن خودم و افرادی که دوستشان دارم و دوستم دارند، حالم را بهتر کرد. وقتی با دیگران وقت میگذراندم، افرادی را انتخاب کردم که مثبت هستند و میدانستم احساس خوبی به من میدهد. وقتی افسرده بودم، اگر در کنار کسی بودم که فردی منفی بود، خلق و خوی من به راحتی تغییر می کرد. فهمیدم که باید با اطرافیانم افراد مثبتی باشند.
با کسانی که با آنها وقت می گذرانید صادق باشید.
کسانی که در زندگی به من نزدیک بودند، از افسردگی من آگاه بودند. عزیزان من وقتی من احساس خوبی نداشتم درک می کردند زیرا به آنها علت را می گفتم. فکر میکنم مردم وقتی نمیدانند چرا در آخرین لحظه قرارم را لغو کردم، ناامیدتر میشوند. وقتی شروع به گفتن چرایی کردم، اکثر مردم درک بیشتری داشتند. لازم نیست وارد جزئیات زیادی شوید. من می گویم: “امروز احساس ناراحتی می کنم.”
ما در انستیتو سلامت مغز دانا با داشتن تیم چند تخصصی و به روزترین تکنولوژی ها به طور موثری به درمان بیماری شما کمک می کنیم. همین الان با ما تماس بگیرید.
منبع: https://blogs.webmd.com/depression/20230621/having-a-social-life-with-depression
https://www.unicef.org/parenting/mental-health/what-is-depression
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.