آلزایمر
یک اختلال عصبی است که بیشتر در سنین بالا شروع می شود. این شایع ترین علت زوال عقل (از دست دادن حافظه) و ششمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است. آیا استرس می تونه باعث آلزایمر بشه؟
بسیاری از مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان داده اند که استرس می تواند باعث آلزایمر و بدتر شدن پیشرفت آن شود. با این حال، اینکه آیا این عامل باعث آلزایمر در انسان می شود یا خیر، هنوز مشخص نشده است.
چند نظریه ارائه شده است که نشان می دهد استرس در ایجاد آلزایمر نقش دارد. با ما همراه باشید و اگر شما یا عزیزانتون با مشکلات حافظه درگیرید، همین الان با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
فعال شدن محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA).
استرس محور HPA را فعال می کند و باعث تحریک ترشح هورمون استرس کورتیزول از غده فوق کلیوی می شود. کورتیزول هورمون مهمی است که در پاسخ به ترس و استرس ترشح می شود.
با این حال، اگر بدن در معرض استرس مداوم یا مزمن قرار گیرد، سطوح بالای کورتیزول می تواند بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد. آنها می توانند فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف را تغییر دهند و شما را مستعد افسردگی، اضطراب و زوال عقل زودرس کنند. مستقیماً بر فرآیندهای پاتولوژیک آلزایمر تأثیر می گذارند. کورتیزول، بیش از حد، به مرکز حافظه مغز آسیب می رساند. سطوح بالای کورتیزول ممکن است توانایی یادگیری و حفظ اطلاعات جدید را کاهش دهد ( اینحافظه کوتاه مدت نامیده می شود).
رسوب بتا آمیلوئید در مغز
آلزایمر با افزایش سطح بتا آمیلوئید، یک پروتئین سمی که باعث ایجاد پلاک در مغز می شود، مشخص می شود. مطالعات حیوانی گزارش داده است که استرس باعث افزایش تولید بتا آمیلوئید سمی در حیوانات مبتلا به آلزایمر می شود. همچنین کاهش عملکرد شناختی در این حیوانات نیز وجود داشت.
تمام مطالعاتی که نقش استرس را در ایجاد آلزایمر ارزیابی میکنند در حیوانات انجام شده است. این مطالعات به شدت استرس را به عنوان یک عامل خطر بالقوه برای آلزایمر مطرح کرده اند. مطالعات انسانی برای اثبات همین موضوع وجود ندارد. مطالعاتی که سطح کورتیزول و بتا آمیلوئید را هدف قرار می دهند نشان داده اند که در مدل های حیوانی آلزایمر موثر هستند. با این حال، زمانی که آزمایش های مشابه در انسان انجام شد، تنها یک اثر متوسط مشاهده شد.
دانشمندان استراتژیهای رفتاری، روانشناختی یا دارویی را با هدف افزایش انعطافپذیری در برابر استرس پیشنهاد کردهاند.
این ممکن است شروع یا کند کردن پیشرفت آلزایمر را به تاخیر بیندازد. برخی از داروهایی که به نظر می رسد در حیوانات موثر هستند، در درمان انسان موفق نبوده اند. مهم نیست که چقدر استرس برای ایجاد آلزایمر لازم است. آیا استرس می تونه باعث آلزایمر بشه؟
علاوه بر این، نحوه درک و مقابله همه با استرس بسیار متفاوت است. بنابراین، قبل از اینکه بگوییم استرس بر آلزایمر تأثیر میگذارد، مطالعات بیشتری در انسان مورد نیاز است. همچنین ممکن است عوامل ایجاد کننده دیگری نیز در بازی وجود داشته باشد. مطالعات انسانی نیز ضروری است تا مشخص شود آیا می توان از درمان های ضد استرس برای درمان آلزایمر استفاده کرد یا خیر.
چگونه با استرس کنار بیاییم؟
شواهد فعلی قطعی نیست که آیا استرس طولانی مدت خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهد یا خیر. با این حال، انجام کارهایی که استرس را از بین می برد، هنوز ایده خوبی است. کاهش استرس می تواند خطر ابتلا به سایر بیماری ها مانند بیماری قلبی را کاهش دهد.
در اینجا چند نکته برای مقابله با استرس آورده شده است.
به ماساژ درمانی بروید: ماساژ می تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
تکنیک های آرام سازی را امتحان کنید: این تکنیک ها شامل تنفس عمیق، مدیتیشن، تای چی و یوگا می شود.
به دنبال درمان شناختی رفتاری (CBT) باشید: روان درمانگران از CBT برای کمک به افراد در تغییر طرز فکرشان در مورد موقعیت هایی که ممکن است در ایجاد استرس نقش دارند استفاده کنند.
به طور منظم ورزش کنید: فعالیت بدنی باعث ترشح هورمون های احساس خوب می شود. اینها به بهبود خلق و خوی شما کمک می کنند.
از لذت های ساده خوشحال باشید: کاری را انجام دهید که از انجام دادن آن لذت می برید. یک فیلم خنده دار تماشا کنید. نقاشی کنید. به پیاده روی طولانی بروید. در باغچه کار کنید. یک شمع معطر روشن کنید و در یک حمام حبابی غوطه ور شوید.
ارتباط با دوستان و خانواده: با دوستان و اعضای خانواده خود از طریق تلفن صحبت کنید. آنها را برای یک فنجان قهوه ناهار یا شام ملاقات کنید. به اشتراک گذاشتن تجربه خود با آنها در مورد احساس خود می تواند بلافاصله بار استرس شما را کاهش دهد.
به موسیقی آرامشبخش گوش دهید، آواز بخوانید یا برقصید: وقتی نمیتوانید افکار منفی را خاموش کنید، موسیقیهای شاد، با صدای بلند و شاد را روشن کنید و آواز بخوانید و برقصید.
در ادامه بهتر است با مراحل بیماری آلزایمر نیز آشنا شوید تا بهتر بتوانید شرایط را مدیریت کنید.
مراحل بیماری آلزایمر چیست؟ آیا استرس می تونه باعث آلزایمر بشه؟
پیشرفت بیماری آلزایمر در هفت مرحله اندازه گیری می شود:
اول: هیچ علامتی ظاهر نمی شود اما تشخیص زودهنگام بر اساس سابقه خانوادگی انجام می شود.
دوم: علائمی مانند غیبت ذهنی ظاهر می شود.
سوم: کاهش حافظه و تمرکز ظاهر می شود.
چهارم: از دست دادن حافظه با ناتوانی در انجام کارهای روزمره. آلزایمر معمولا در این مرحله تشخیص داده می شود و خفیف در نظر گرفته می شود.
پنجم: علائم متوسط تا شدید ظاهر می شود.
ششم: ممکن است فرد برای کارهای اساسی مانند خوردن و پوشیدن لباس به کمک نیاز داشته باشد.
هفتم: این مرحله نهایی و شدید آلزایمر است. علائم عبارتند از:
- از دست دادن شدید حافظه، نوسانات خلقی و تغییرات رفتاری
- سردرگمی شدید در مورد زمان، مکان و رویدادهای زندگی
- مشکل در صحبت کردن یا برقراری ارتباط
- کاهش عملکرد فیزیکی مانند راه رفتن، نشستن و بلعیدن
- بی اختیاری ادرار و مدفوع
- تشنج
- از دست دادن حالات چهره
- سوء ظن نسبت به دوستان، خانواده یا مراقبین
چه چیزی باعث بیماری آلزایمر می شود؟
علت دقیق آلزایمر مشخص نیست. با این حال، عوامل متعددی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
عوامل خطر آلزایمر عبارتند از:
سن: خطر آلزایمر با افزایش سن افزایش مییابد و 15 درصد افراد بالای 65 سال و 50 درصد افراد بالای 85 سال به آن مبتلا هستند.
سابقه خانوادگی: یکی از اعضای خانواده مبتلا به این بیماری خطر ابتلا را افزایش می دهد. جهش های ژنی ارثی نیز احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض خطر هستند.
سندرم داون
صدمات تروماتیک سر در اوایل زندگی
سایر عوامل خطر عبارتند از:
- بیماری قلب و عروقی
- دیابت
- فشار خون
- چاقی
- هیپرلیپیدمی
- پرکاری/کم کاری تیروئید
- سابقه افسردگی
- سیگار کشیدن
- شیوه زندگی کم تحرک
به طور کلی عوامل متعددی در ابتلا به آلزایمر نقش دارند. داشتن سبک زندگی سالم و رعایت بهداشت خواب برای پیشگیری از انواع بیماری ها از جمله آلزایمر بسیار مهم هستند.
برای دریافت مشاوره چند تخصصی رایگان در خصوص درمان های جدید آلزایمر با تحریک نواحی مربوط به حافظه با ما در کلینیک سلامت مغز دانا همراه باشید.
منبع: https://www.medicinenet.com/can_stress_cause_alzheimers/article.htm
https://www.medicinenet.com/do_alzheimers_patients_sleep_a_lot/article.htm
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.