آیا با گرفتگی بینی از خواب بیدار می شوید یا در خواب عطسه می کنید؟ آلرژی چه فصلی باشد و چه در تمام طول سال، جالب نیست. تا 40 درصد از آمریکایی ها از رینیت آلرژیک (آلرژی) رنج می برند. علائم عبارتند از عطسه، خارش یا آبریزش بینی و آبریزش چشم. برای بسیاری از مبتلایان به آلرژی، خواب ضعیف نیز وجود دارد. افراد مبتلا به آلرژی بیش از دو برابر احتمال به بی خوابی از کسانی که بدون آلرژی هستند را دارند.
آلرژی چگونه بر خواب تأثیر می گذارد؟
آلرژن ها وقتی وارد بینی می شوند، مجرای بینی شما را تحریک می کنند. و علائم ناراحت کننده ای مانند احتقان بینی، عطسه و آبریزش چشم را ایجاد می کنند. این علائم بر توانایی تنفس آسان شما تأثیر میگذارد و در شب بدتر میشود. دو دلیل وجود دارد که چرا آلرژی معمولاً منجر به کیفیت خواب ضعیف میشود.
اگر آلرژی شما را در شب بیدار نگه می دارد، ممکن است خوابتان را از دست بدهید. بدون یک خواب خوب، در نهایت روز بعد احساس خستگی و بدخلقی می کنید. خستگی می تواند عملکرد شما را در مدرسه و محل کار مختل کند. و بر سلامت و رفاه شما تأثیر منفی بگذارد. خواب ضعیف همچنین اضطراب و پاسخ استرس را تشدید میکند که به نوبه خود خوابیدن را سختتر میکند.
آلرژی فقط بر توانایی شما برای به خواب رفتن تأثیر نمی گذارد. بلکه همچنین در توانایی شما برای به خواب ماندن اختلال ایجاد می کنند. افراد مبتلا به آلرژی ممکن است به دلیل گرفتگی بینی، عطسه یا سرفه در نیمه شب از خواب بیدار شوند. با گذشت زمان، این نوع از آلرژی ناشی از محرومیت از خواب اضافه می کند. این مورد ایجاد یک چرخه معیوب است که منجر می شود برخی به آرام بخش و یا الکل تکیه کنند. که لزوما این گونه به خواب رفتن، کیفیت مطلوب را تامین نمی کند.
چه نوع اختلالات خواب می تواند ناشی از آلرژی باشد؟
آلرژی می تواند تمام جنبه های خواب را تحت تاثیر قرار دهد. افراد مبتلا به رینیت آلرژیک به طور قابل توجهی بیشتر از مشکلات خواب رنج می برند، از جمله:
- بیخوابی
- مشکل در به خواب رفتن
- مشکل در خواب ماندن
- افزایش خروپف
- افزایش خطر ابتلا به آپنه خواب
- بازده خواب ضعیف
- خواب کوتاه
در طول روز، مشکلات آنها تمام نمی شود. آنها به احتمال زیاد دچار مشکل در بیدار شدن، خستگی در روز و سردرد صبحگاهی و درد سینوسی می شوند.
همچنین به نظر می رسد بین شدت آلرژی یک فرد و شدت مشکلات خواب آنها ارتباط وجود دارد. به عبارت دیگر، هرچه علائم آلرژی آنها بدتر باشد، خواب آنها بدتر است.
برای برخی از افراد مبتلا به آلرژی، مشکل در خواب ممکن است به اختلالات خواب جدی تری تبدیل شود. مانند شب ادراری ، بی خوابی، خواب ناآرام، خروپف ، آپنه انسدادی خواب (OSA) و سایر اشکال تنفس اختلال خواب . ارتباط بین آلرژیهایی که باعث ایجاد یا بدتر شدن آپنه خواب میشوند، نگرانی خاصی دارد. زیرا میدانیم که OSA میتواند منجر به مشکل در کاهش وزن ، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی و مرگ شود .
مطالعات اطفال نشان می دهد که آلرژی خطر آپنه انسدادی خواب را در کودکان افزایش می دهد. احتمال ابتلا به رینیت آلرژیک در کودکان مبتلا به اختلال تنفسی دو برابر بیشتر از کودکانی است که آپنه خواب ندارند. خواب کم می تواند به ویژه برای کودکان مضر باشد. و منجر به از دست دادن روزهای مدرسه، مشکلات رفتاری، مشکل در حافظه، تمرکز و بدتر شدن ضریب هوشی شود.
چگونه می توانید با آلرژی بهتر بخوابید؟
خوابیدن با آلرژی ممکن است سخت باشد، اما ممکن است. در اینجا هفت نکته برای مقابله با آلرژی و داشتن خواب بهتر آورده شده است.
1. از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنید.
دستگاه های تصفیه هوا می توانند به بهبود خواب افراد دارای آلرژی و بدون آلرژی کمک کنند. آنها به پاکسازی هوای اتاق خواب شما از مواد آلرژی زا معمولی خانگی کمک میکنند. این الودگی ها شامل کپک، کنه های گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی و حتی گرده هایی که از بیرون وارد می شود، می باشند.
2. درها و پنجره های اتاق خود را ببندید.
اگر پنجرههای خود را در طول روز باز بگذارید، مواد حساسیتزا را به خانه خود دعوت میکنید. از سوی دیگر، درها و پنجرههای بسته میتوانند تا حد زیادی مواد آلرژیزا را در بیرون و دور از اتاق خواب شما حفظ کنند.
3. مبلمان خود را تا حد امکان عاری از گرد و غبار نگه دارید
اکثر مردم از میزان زباله و گرد و غبار جمع شده در گوشه ها و برفک های اتاق شگفت زده می شوند. از پرده های سنگین و اثاثیه داخلی در اتاق خواب خودداری کنید. در صورت امکان از فرش کف به کف خودداری کنید. برای جلوگیری از به دام افتادن گرد و غبار، برای ملحفه ها و روبالشی خود از پارچه های محکم بافته شده استفاده کنید. از “گرد و غبار” مانند حیوانات عروسکی، گل های تقلبی و کتاب های قدیمی در اتاق خواب خودداری کنید.
4. حیوانات خانگی را از اتاق خواب خود دور نگه دارید.
مو و شوره حیوان خانگی دو آلرژن رایج هستند که بر خواب تأثیر میگذارند. بنابراین خوابیدن در اتاقی جدا از حیوان خانگی ممکن است به کاهش آلرژی شما در شب کمک کند. بیرون از اتاق خوابتان یک تخت راحت به آنها بدهید و می توانید آنها را نوازش کنید. فقط مطمئن شوید که بعد از آن دستان خود را بشویید!
5. روتین لباسشویی خود را تغییر دهید.
پس از گذراندن وقت در خارج از خانه، به خصوص در روزهایی که گرده گلها زیاد است. وقتی به داخل خانه میروید، لباسهای خود را درآورید و مستقیماً در اتاق لباسشویی قرار دهید. هرگز لباس های خود را بیرون آویزان نکنید تا خشک شوند. در صورت امکان از خشک کن استفاده کنید.
6. قبل از خواب دوش بگیرید.
دوش گرفتن قبل از خواب به شستشوی گرده ها کمک می کند. دوش گرفتن را بخشی از روتین قبل از خواب خود قرار دهید. بنابراین همیشه قبل از خواب تمیز خواهید بود.
7. داروهای آلرژی را در شب مصرف کنید.
اگر در حال حاضر داروهای آلرژی خود را صبح مصرف می کنید، آن را به شب تغییر دهید. با این حال، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. این تضمین می کند که دوز دارو به جای اینکه در نیمه های شب از بین برود، هنوز در سیستم شما قوی است، زمانی که به رختخواب می روید.
8. با پزشک خود صحبت کنید.
با صحبت از پزشکتان، آنها می توانند برخی از گزینه های درمانی را بر اساس نوع آلرژی شما با شما در میان بگذارند. داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و تغییرات سبک زندگی وجود دارند که می توانند تسکین دهند.
درمان خانگی علائم آلرژی
یکی از درمانهای خانگی که باعث کاهش علائم آلرژی میشود شستوشوی بینی با محلول نمکی است. این کار با کاهش مواد آلرژیزای موجود در ترشحات بینی در کاهش علائمی آلرژی مانند گرفتگی بینی تا حدودی تاثیر مثبت دارد.
وقتی بدن ما در معرض مواد آلرژیزا مانند گرده گیاهان قرار میگیرد، تولید مادهای به نام سیتوکین در بدن افزایش مییابد. سیتوکینها موادی پروتئینی هستند. هنگامی که سیستم ایمنیِ ما مبتلایان به آلرژی، یک ماده خارجی آلرژیزا مانند گرده گل را شناسایی میکند، تولید سیتوکینها افزایش مییابد. سیتوکینها هم برای مقابله با ماده خارجی و هم برای مبارزه با عفونتهای ناشی از باکتریها و ویروسها، مانند سرماخوردگی، ضروری هستند. اما همین تولید بیشتر سیتوکینها، عامل افزایش التهاب در بدن از جمله بینی و راههای تنفسی است. التهاب در این مناطق باعث گرفتگی بینی و تنگی راههای تنفسی میگردد. به نظر میرسد التهاب مزمن ناشی از آلرژی کنترلنشده، عامل اصلی احساس خستگی و منگی در مبتلایان به آلرژی است.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.