اگر صبح با یک قسمت مرطوب روی بالش خود از خواب بیدار شوید. این آبریزش دهان همان چیزی است که از بزاق اضافی که هنگام خواب از دهان شما خارج می شود، باقی می ماند. همه ما به طور منظم بزاق تولید می کنیم، از جمله زمانی که می خوابیم. افراد گاهی اوقات در خواب آبریزش بینی یا دهان دارند.
آیا آبریزش دهان در خواب طبیعی است؟
در بسیاری از موارد، آبریزش در هنگام خواب طبیعی است. تولید بزاق در طول یک روز ممکن است بر اساس ریتم شبانه روزی متفاوت باشد. اگرچه مردم معمولاً بزاق بیشتری در طول روز و کمتر در شب تولید می کنند، تولید بزاق در طول خواب ادامه می یابد. این بزاق وظیفه مهم روانکاری دهان و گلو را انجام می دهد که برای سلامتی لازم است. ادامه تولید بزاق در طول خواب، آب دهان را ممکن می سازد.
اگرچه ترشح آب دهان هنگام خواب اغلب طبیعی است، اما ممکن است منجر به عواقب ناخواسته شود. به عنوان مثال، ترشح بیش از حد آب دهان می تواند باعث ترک خوردن لب و دهان، بوی بد دهان، کم آبی بدن و احساس خجالت شود.
چرا در خواب آبریزش دهان داریم؟
آبریزش از دهان زمانی که بزاق بیش از حد تولید میشود، یا در نگه داشتن بزاق در دهان مشکل دارید، یا مشکل بلع را تجربه میکنید. تولید بزاق اضافی به عنوان سیالوره یا ترشح بیش از حد بزاق شناخته می شود. اگرچه آبریزش آب دهان در خواب طبیعی است، اما برخی عوامل ممکن است باعث شوند که آبریزش دهان شما بیش از حد طبیعی باشد.
موقعیت خواب شما
وضعیت خواب شما می تواند بر میزان آبریزش دهان شما در صبح روی بالش تأثیر بگذارد. هنگامی که یک فرد خوابیده به پشت دراز می کشد، نیروی جاذبه باعث می شود که بزاق اضافی در دهان بماند یا به سمت گلو حرکت کند. از طرف دیگر، در افرادی که به پهلو و شکم میخوابند، نیروی جاذبه بیشتر بزاق را به سمت بالش میکشد و در نتیجه آب دهان را ترشح میکند.
اگر اهل خواب پهلو یا شکم هستید که با دهان باز می خوابید، ممکن است در حین خواب آبریزش دهانتان بیشتر شود. خوابیدن به پشت ممکن است به کاهش ترشح آب دهان کمک کند. همچنین می توانید برای تنفس از بینی و بسته نگه داشتن دهان در هنگام خواب اقداماتی مانند استفاده از چسب دهانی انجام دهید.
عفونت و آلرژی
اگر سرماخوردگی، گلودرد استرپتوکوکی یا آلرژی فصلی را تجربه میکنید، این شرایط میتواند سینوسهای شما را ملتهب کند. و راههای هوایی شما را مسدود کند و باعث شود که از طریق دهان نفس بکشید و بیش از حد معمول آبریزش دهان داشته باشید. سایر عفونتها مانند مونونوکلئوز، التهاب لوزهها و عفونتهای سینوسی نیز میتوانند منجر به افزایش ترشح آب ریزش دهان شوند.
بیماری بازگشت اسید به مری
سوزش سر دل ممکن است شناخته شده ترین علامت بیماری ریفلاکس معده (GERD) باشد. اما ترشح آب دهان و دیسفاژی یا مشکل در بلع نیز از علائم شایع هستند. افرادی که دیسفاژی با GERD را تجربه می کنند ممکن است احساس کنند توده ای در گلوی آنها وجود دارد که می تواند باعث آبریزش دهان شود.
علاوه بر این، هر زمان که مری شما تحریک یا مسدود شود، بدن شما ممکن است با تولید بزاق بیشتر برای تسکین سوزش پاسخ دهد. و در نتیجه منجر به ترشح بیشتر آب دهان شود.
آپنه انسدادی خواب
آپنه انسدادی خواب (OSA) یک اختلال تنفسی مرتبط با خواب است که باعث توقف موقت تنفس در هنگام خواب می شود. تنفس دهانی اغلب با OSA همراه یا حتی بدتر می شود. تنفس دهانی در طول خواب ممکن است باعث افزایش ترشح آب دهان شود. زیرا زمانی که دهان شما باز است، آب دهان می تواند راحت تر از بین برود. علائم اضافی OSA عبارتند از:
- خروپف، نفس نفس زدن یا خفگی در هنگام خواب
- بیدار شدن در طول شب
- سردردهای صبحگاهی
- مشکل در تمرکز در طول روز
- خواب آلودگی در طول روز
اگر متوجه هر یک از این علائم شدید، با پزشک خود صحبت کنید.
دندان قروچه
آبریزش دهان معمولاً همراه با دندان قروچه یا دندان قروچه در هنگام خواب است. این می تواند نتیجه ارتباط دندان قروچه با تنفس دهانی باشد. زیرا زمانی که فرد در هنگام خواب دهان خود را باز نگه می دارد، بزاق بیشتر از دهان خارج می شود. علاوه بر آبریزش آب دهان و تنفس دهان، مطالعهای روی کودکان نشان داد که سایر عوامل خطر رایج برای دندان قروچه عبارتند از.:
- خرناس
- خواب بی قرار
- زمان خواب کوتاه تر
- معده خوابیدن
عوارض جانبی داروها
ترشح بیش از حد بزاق و آب دهان عوارض جانبی برخی داروها می تواند باشد. از جمله برخی آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد روان پریشی و داروهای مورد استفاده برای درمان آلزایمر.
اگر داروهای تجویزی مصرف میکنید و شبها آبریزش میکنید، ممکن است داروی شما یکی از دلایل بالقوه آبریزش باشد. لیستی از عوارض جانبی احتمالی داروی خود را برای دفع آبریزش از دهان بررسی کنید. اگر آبریزش دهان ذکر شده است، مصرف دارو را قطع نکنید. در عوض، ابتدا با پزشک خود در مورد نگرانیهای خود صحبت کنید و از او بپرسید که آیا میتواند داروی جایگزینی را توصیه کند که باعث آبریزش زیاد شما نشود.
شرایط پزشکی زمینه ای
سیستم عصبی شما غدد بزاقی شما را تحریک می کند. پزشک ممکن است توضیح دهد که چرا اختلال در بلع و ترشح بیش از حد آب دهان با اختلالات نورودژنراتیو شایع است. حدود 70درصد از افراد پارکینسونی و تا 80درصد از افراد با فلج مغزی، ترشح بیش از حد بزاق را تجربه می کنند. مشکل در بلع و آبریزش بیش از حد نیز ممکن است در نتیجه موارد زیر رخ دهد:
- اپی گلوتیت
- فلج بل
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)
- هانتینگتون
- سکته
- آسیب تروماتیک مغز
چگونه آبریزش دهان را در خواب متوقف کنیم؟
ریزش آب دهان هنگام خواب طبیعی است و لزوماً نیازی به درمان ندارد. اگر بیش از حد آبریزش دهان دارید، چندین استراتژی کمک کننده وجود دارد. برای قطع آبریزش در خواب از تغییر سبک زندگی گرفته تا گفتار درمانی، دارو درمانی و جراحی استفاده کنید. برخی از درمان ها ساده هستند، برخی دیگر فقط برای موارد شدیدتر آبریزش دهان توصیه می شوند. با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا در مورد آنچه برای شما مناسب است صحبت کنید.
تغییر موقعیت های خواب
ساده ترین اقدامی که می توانید برای از بین بردن آبریزش دهان خود وضعیت خواب خود را تغییر دهید. اگر به پهلو یا شکم می خوابید، سعی کنید به پشت بخوابید.
هنگام تغییر وضعیت خواب خود، ممکن است برای خواب راحت نیاز به یک بالش جدید داشته باشید. خوابهای پهلو معمولاً از بالشهای بسیار ضخیمتری نسبت به پشت خوابها استفاده میکنند. در حالی که افراد معدهخواب از بالش بسیار نازکتر یا بدون بالش استفاده میکنند. اگر در طول شب برای به پشت ماندن مشکل دارید، بالش های اضافی را در کناره های بدن خود قرار دهید. تا به شما کمک کند در موقعیت خود بمانید.
آلرژی را درمان کنید
اگر شب ها آبریزش دهان می ریزید و آلرژی دارید، ممکن است آلرژی شما مقصر باشد. درمان آلرژی می تواند سینوس های شما را باز کند. و به شما این امکان را بدهد که به جای دهان، بیشتر از طریق بینی نفس بکشید. اگر بتوانید هنگام خواب به جای دهان از طریق بینی نفس بکشید، ممکن است آبریزش دهان کمتری را تجربه کنید.
تزریق بوتاکس را در نظر بگیرید
تزریق سم بوتولینوم، یک درمان ایمن و موثر برای آبریزش بیش از حد در نظر گرفته می شود. زیرا بوتاکس عوارض جانبی کمی دارند. تزریق سم بوتولینوم به غدد بزاقی می تواند از تولید بیش از حد بزاق جلوگیری کند. توجه داشته باشید که این تزریق ها راه حل دائمی نیستند. زمانی که اثرات آن پس از چند ماه از بین رفت، باید تزریق های بیشتری انجام دهید.
از دستگاه فک پایین استفاده کنید
دستگاههای فک پایین نوعی وسیله هستند که هنگام خواب در دهان خود استفاده میکنید. آنها برای کمک به کاهش ترشح آب دهان، خروپف و دندان قروچه با بسته نگه داشتن لب ها و قرار دادن زبان و دندان ها کاربرد دارند.
گفتار درمانی را امتحان کنید
گفتاردرمانگران می توانند تمریناتی را به شما آموزش دهند که ماهیچه های زبان و فک شما را تقویت کرده و ثبات آنها را بهبود می بخشد. با گفتار درمانی، ممکن است بتوانید بهتر قورت دهید، بهتر با دهان بسته نفس بکشید و آبریزش دهان را کاهش دهید.
درباره داروها بپرسید
برای افراد مبتلا به بیماری های عصبی ممکن است برای متوقف کردن آبریزش دهان دارو تجویز شود. این داروها با مسدود کردن تکانه های عصبی به غدد بزاقی، ترشح آبریزش دهان را کاهش می دهند. با این حال، آنها معمولاً عوارض جانبی مانند خشکی بیش از حد دهان ایجاد می کنند.
درباره جراحی بپرسید
در موارد شدید ترشح بیش از حد بزاق، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. چند نوع جراحی برای درمان آبریزش دهان استفاده می شود، از جمله برداشتن غدد بزاقی با جراحی، تغییر مجرای غدد بزاقی و کاهش اتصالات عصبی به غدد بزاقی. به طور معمول، جراحی برای افرادی که در ساعات بیداری نیز آبریزش دهان میریزند اختصاص داده میشود، و حتی پس از اینکه تمام گزینههای دیگر تلاش کردند و نتیجه ندادند، آخرین راه چاره در نظر گرفته میشود. مطالعات نشان میدهند که جراحی برای دفع آبریزش دهان به خوبی جواب میدهد و تا ۸۹ درصد افراد بهبودی را مشاهده میکنند.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.