مطالعات علمی به طور مداوم نشان می دهند که بیشتر افراد بزرگسال، خواب مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند. چه خواب شما خیلی کم باشد، بیش از حد زیاد باشد یا به طور کلی خواب بی کیفیتی داشته باشید، بیشتر از آنچه تصور کنید روی شما تأثیر منفی می گذارد. بیشتر ما نیز می دانیم که باید بیشتر ورزش کنیم اما انگیزه انجام این کار چیست؟ در حقیقت، این دو مفهوم یکدیگر را به خوبی تکمیل می کنند. روال ورزش شما بیشتر از آنچه فکر می کنید با کیفیت خواب شما ارتباط دارد.
چگونه ورزش بر روی خواب شما تاثیر می گذارد؟
قبل از توضیح همه راه هایی که ورزش می تواند باعث بهبود خواب شما شود، بیایید چگونگی پیوند این دو مفهوم را بررسی کنیم. دانشمندان دقیقاً مطمئن نیستند که چه مکانیسمی باعث بهبود ورزش در خواب می شود، اما می توانند ببینند که این دو با یکدیگر چه ارتباطی دارند. آنها دریافتند که یک مقدار متوسط ورزش هوازی می تواند میزان خواب عمیق را با امواج آهسته، افزایش دهد. این خواب عمیق جایی است که بدن و مغز، خود را ترمیم می کنند و سطح استرس شما کاهش می یابد.
ورزش همچنین با تغییر دمای داخلی بدن، باعث خواب می شود. جای تعجب نیست که ورزش باعث افزایش دمای بدن در طول فعالیت می شود. پس از قطع فعالیت، دمای بدن به حالت عادی پایین می آید. این کاهش دمای بدن می تواند فرآیندی را که هنگام خواب به وجود می آید، تقلید کند، که خود می تواند باعث خواب آلودگی شود.
برای به دست آوردن طیف کامل اثرات، باید یک روال تمرین منظم داشته باشید که شامل فعالیتهای قلبی عروقی و تمرینات وزنه برداری می شود. این به شما کمک می کند از لحاظ بهبود خواب بیشترین نتیجه را از تمرین خود داشته باشید.
می توانید سریعتر بخوابید
افرادی که بی خوابی جدی دارند، می دانند که خسته هستند، اما هنوز قادر به خوابیدن نیستید. این امر به این دلیل است که بی خوابی به دلایل مختلفی از جمله خلق و خو ممکن است رخ دهد. اگر مضطرب یا ناراحت هستید، ممکن است با افکار پریشان بیدار شوید و یا بیدار بمانید و نتوانید استراحت کنید.
ورزش روزانه می تواند به شما کمک کند تا ترشح اندورفین در مغز شما تقویت شود که می توانند احساسات شما را تنظیم کنند، اضطراب را کاهش داده و روحیه را بهبود می بخشد. با تثبیت بیشتر احساسات خود، به احتمال زیاد راحت تر می توانید به خواب بروید.
هر چه مدت بیشتری بیدار بمانید، بی حوصله تر می شوید. حتی اگر پیش از این اضطراب یا افکار مزاحمی نداشته باشید، بیدار ماندن و خیره شدن به ساعت، می تواند باعث شود شما این افکار را داشته باشید. ورزش می تواند با کمک به شما در خواب سریع تر ، این چرخه منفی را کاهش داده تا به شما در خواب بهتر کمک کند.
به بهبود آپنه خواب کمک می کند
آپنه خواب مطمئناً از طریق ورزش می تواند بهبود یابد. آپنه خواب باعث می شود تنفس در شب به مدت چند ثانیه به طور همزمان متوقف شود. هر وقت نفس خود را متوقف می کنید، بدن شما کمی از خواب بیدار می شود. این امر باعث می شود بدن در خواب عمیق قرار نگیرد و اغلب منجر به خستگی افراد در طول روز می شود.
ورزش متوسط روزانه می تواند به شما در کاهش وزن اضافی کمک کند، که تأثیرات مثبتی بر آپنه خواب دارد. ورزش همچنین به کاهش التهاب و احتباس مایعات کمک می کند، که بر شدت این بیماری نیز تاثیر می گذارد. با گذشت زمان ، روال ورزش منظم می تواند آپنه خواب شما را به اندازه کافی بهبود بخشد تا کیفیت خواب شما بهبود یابد.
بدون عوارض جانبی
میلیون ها نفر از افرادی که با خواب نامناسب دست و پنجه نرم می کنند، برای تسکین به یکسری داروها رجوع می کنند. در حالی که این کار برای بعضی از افراد انجام می شود، عوارض جانبی زیادی به همراه دارند که می توانند صدمه بیشتری به آن ها وارد کنند. یک عارضه جانبی متداول داروهای خواب آور، خستگی در روز یا بیدار شدن از خواب است. این خستگی باعث می شود افراد در طول روز چرت بزنند یا زودتر به رختخواب بروند تا به دنبال تسکینی برای خواب آلودگی باشند، این می تواند منجر به ویرانی چرخه خواب شود.
ورزش منظم هیچ یک از عوارض جانبی این داروها را ندارد. شما به راحتی می توانید مزایای تناسب اندام و خواب بهتر را بدون هیچ خواب آلودگی در روز بدست آورید
زمان تمرین
قبلاً این طرز فکر وجود داشته است که ورزش کردن اگر خیلی نزدیک به زمان خواب باشد، شما را از خوابیدن باز می دارد. حقیقت این است که، این می تواند درست باشد، اما فقط برای برخی افراد. مانند بیشتر جنبه های دیگر، زمان ورزش بر افراد مختلف تأثیر متفاوتی می گذارد.
ممکن است برخی افراد متوجه شوند که ورزش قبل از خواب منجر به جلوگیری از خواب آنها می شود. در این حالت، این ایده خوبی خواهد بود که حداقل چند ساعت تمرین خود را از زمان خواب خود جدا کنید. این به شما امکان می دهد قبل از آمادگی برای رختخواب، مدتی استراحت کنید و آرام شوید.
با این حال ، برای سایر افراد، ورزش نزدیک به زمان خواب، تأثیر منفی بر کیفیت خواب آنها نمی گذارد. در واقع برعکس است و آنها دریافته اند که ورزش در این ساعت از عصر برای آنها بهتر است. برای این افراد، ورزش در شب آنها را خسته کرده و به آنها اجازه می دهد سریعتر بخوابند. اگر به این نتجیه رسیدید که ورزش در طول روز به همان اندازه که امیدوار بودید به خوابیدن شما کمک نمی کند، یک تمرین عصرانه را امتحان کنید!
این که آیا شما بی خوابی مزمن دارید و یا با تأخیر جت لگ در حال مبارزه هستید، به نظر می رسد چیزی وجود ندارد که بتواند به شما در خواب کمک کند. اگر انواع قرص ها کمکی نکرده اند یا می خواهید چیزی طبیعی تر داشته باشید، ورزش منظم ارزش امتحان کردن را دارد. این فقط ممکن است تغییری باشد که به شما کمک می کند تا به سلامت خواب مورد نظر خود دست یابید!
همچنین در صورت آگاه نبودن از مشکل خواب خود و راه حل هایی برای بهبود این مشکلات می توانید به متخصصین این حیطه مراجعه کرده و حتی با انجام تست های خواب بهترین راه حل را برای بهتر شدن اختلال خود و بهره مندی از یک خواب مناسب و سالم، به دست آورید. موسسه سلامت مغز دانا با بهره مندی از متخصصین مجرب و ابزار به روز، آماده ی ارائه ی اینگونه خدمات می باشد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.